2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

50 ezer belügyminisztériumi alkalmazott teljesít szolgálatot a parlamenti választások napján

2019. május 26. 10:47, utolsó frissítés: 10:47

Mintegy 50 ezer belügyminisztériumi alkalmazottat mozgósítottak vasárnapra a szavazási folyamat zavartalan lefolyásának biztosítása érdekében.

A szavazókörzeteknél és azok környékén 37 ezer rendőr, csendőr és tűzoltó teljesít szolgálatot a nap folyamán, országon szinten további 8600 belügyi alkalmazott vigyáz a közrendre, 8700 kollégájuk pedig készenlétben áll az esetleges incidensek megoldása érdekében. Urnazárás után szintén a belügyi egységek kíséretében szállítják majd el a dossziékat a szavazókörzeti irodáktól - nyilatkozta vasárnap Monica Dajbog belügyi szóvivő.

Az éjszaka folyamán a belügyminisztérium egységei őrködtek a 18.730 szavazókörzetnél. A szavazás reggel 7 órakor elkezdődött, jelentősebb incidensek nélkül - mondta.

Dajbog hangsúlyozta, azok a választópolgárok, akik vasárnap a lakóhelyük szerinti településen tartózkodnak, kizárólag a lakóhelyük szerinti szavazókörzetnél voksolhatnak. Ha más településen vannak, annak bármely szavazókörzeténél leadhatják szavazatukat.

A vasárnapi választáson a 18. évüket betöltött román állampolgárok szavazhatnak, beleértve azt 562 személyt is, akik ezen a napon töltik be 18. életévüket - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy azok, akiknek nincs érvényes személyazonossági igazolványuk, a nap folyamán kiválthatják azt a lakosság-nyilvántartó hivataloknál.

Azok a személyek, akik más uniós tagállam állampolgárai, de Romániában élnek, és kérték a névjegyzékbe vételüket, az EP-választáson szavazhatnak, a referendumon azonban nem.

A szavazókörzet elnöke intézkedéseket hozhat, hogy a választópolgárok ne tartózkodjanak indokolatlanul hosszú ideig a szavazófülkében. Szavazás közben a választópolgáron kívül senki más nem tartózkodhat a szavazófülkében, kivéve az olyan eseteket, amikor - a szavazókörzeti elnök által is tudomásul vett oknál fogva - az illető nem tud egyedül szavazni, és segítségre van szüksége - hívta fel a figyelmet Monica Dajbog. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS