2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jogerősen 3 év és hat hónap börtönbüntetésre ítélték Dragneát

2019. május 27. 14:11, utolsó frissítés: 23:47

Update2: Bukarestben több százan gyűltek össze a kormánypalota előtt, ahol Liviu Dragnea bebörtönzését "ünneplik", és a Viorica Dăncilă altal vezetett kormány lemondását követelik.
Dragnea bebörtönzésének hírére Kolozsvár főterén is többen összegyűltek hétfőn délután:Update: Liviu Dragneát már a rahovai börtönbe szállították. A PSD elnökét a rendőrség autójával vitték lakásáról a rahovai börtönhöz, ahol újságírók tömege és tüntetők fogadták. Az elégedetlenkedő kifütyülték, szidalmazták ("Tolvaj!", "Börtönbe veled!" - kiabálták) és különböző tárgyakat dobáltak is a rendőrautóra.

Dragnea 21 napig karanténban lesz, ez idő alatt különféle orvosi vizsgálatoknak vetik alá, illetve megszabják, hogy milyen tevékenységeken kell részt vennie fogva tartása alatt.

*

Jogerősen 3 év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a legfelsőbb bíróság Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt a Teleorman megyei gyermekvédelemnél történő fiktív alkalmazások ügyében.

A PSD elnökét bűnösnek találták abban, hogy Teleorman megyei tanácselnökként nyomást gyakorolt a megyei gyermekvédelmi igazgatóságra azért, hogy alkalmazzanak két olyan személyt, akik tulajdonképpen a PSD Teleorman megyei szervezeténél dolgoztak.

A legutóbbi, május 20-ai tárgyaláson a korrupcióellenes ügyészség az ítélet súlyosbítását kérte, az ítélet azonban nem változott, a bíróság ugyanis első fokon már 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki.

Az öttagú bírói tanács az ügy többi vádlottja közül hatot talált bűnösnek és felfüggesztett börtönbüntetéseket szabott ki rájuk.

A tanács úgy döntött, hogy a PSD elnökének még hétfőn jelentkeznie kell a rendőrségen, hogy megkezdje büntetésének letöltését.

Dragneát egyébként 2016-ban 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Traian Băsescu volt államfő leváltását célzó 2012-es referendummal kapcsolatos korrupciós perben.

A referendum-ügyben Dragneát azzal vádolták, hogy a Traian Băsescu akkori államfő leváltására kezdeményezett 2012-es népszavazáson, Teleorman megyei tanácselnöki funkciójában visszaélt a hatalmával, és befolyással szerette volna elérni az érvényességi küszöbhöz szükséges, 60%-os jelenlétet.

A PSD elnöke mellett most letöltendő börtönbüntetésre ítélték Floarea Alesut, a Teleorman megyei gyermekjogvédelmi hatóság volt igazgatóját is. Neki 3 év, hét hónap és 20 napos szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

A pártelnök volt felesége Bombonica Prodana ellen megszüntették az eljárást, miután az bűnösségét elismerve már korábban befizette az államkincstárnak a több mint százezer lejre becsült kár egy részét. A bíróság felmentette Valentina Mirela Maricát, a család- és gyermekvédelmi központ egykori vezetőjét is.

Adriana Botorogeanu 2 év felfüggesztett börtönbüntetést, Rodica Miloş, a gyermekjogvédelmi igazgatóság aligazgatója 3 év felfüggesztettet kapott.

Liviu Dragnea személyében először ítéltek el jogerősen letöltendő börtönbüntetésre tisztségben lévő házelnököt Romániában. A politikus a per során mindvégig ártatlannak mondta magát, és úgy értékelte: azért vált a DNA „célpontjává”, mert szembeszállt a titkosszolgálatok és vádhatóságok embereiből szerveződő „párhuzamos állammal”, amely szerinte politikai tisztogatást végez Romániában a korrupcióellenes harc ürügyén.

Az ítélethirdetést követően Dan Barna, az USR elnöke azt nyilatkozta a Digi24.ro-nak, hogy Liviu Dragnea elítélésével lezárul az elmúlt harminc éve egyik legsötétebb korszaka.

Dacian Cioloş, a PLUS elnöke szerint Dragnea elítélésével az ország visszatér a normalitásba, és a PSD elnökének érdekei többé nem keverednek a napirenden lévő kérdésekkel. Cioloş szerint eljött az ideje kijavítani mindazt, amit a jelenlegi kormánykoalíció elrontott ebben az országban.

Victor Ponta azt mondta, hogy nem örül az ítéletnek, mert nem tud örülni senki szerencsétlenségének, annak viszont örül, hogy a romániaiak vasárnap döntöttek, és megmutatták, hogy mit gondolnak Liviu Dragneárol.

Az Adevărul politikai forrásokra hivatkozva állítja, hogy Dragnea elítélésével Viorica Dăncilă miniszterelnök veszi át ideiglenesen a PSD vezetését, a lap értesülései szerint a miniszterelnök a PSD júniusi kongresszusán ringbe száll majd a végleges elnöki tisztség betöltéséért is.

(Agerpres/adevărul/digi24.ro)

Cikkünk frissül!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS