2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

11 éve nem vásárolt HPV-ellenes oltást Románia

2019. május 28. 18:16, utolsó frissítés: 2019. május 29. 12:13

Licitet hirdetett az Egészségügyi Minisztérium Humán Papillóma Vírus (HPV) elleni oltás beszerzésére, jelentette be pénteken Sorina Pintea, egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón – közölte a Hotnews.ro. Az Európai Unió tagállamai között Romániában a legmagasabb a méhnyakrák okozta elhalálozások száma, és Lengyelországot leszámítva az egyetlen ország, amely nem utalt ki pénzt a HPV elleni oltásra. Az Egészségügyi Minisztérium 11 éve, 2008-tól nem vásárolt ilyen oltást.


A licit elindítása nem jelenti feltétlenül azt, hogy a HPV ellenes oltás elérhetővé válik a közeljövőben. Ugyanis a közbeszerzés elhúzódhat egy vagy két évig is.

Romániában évente megközelítőleg 2,000 ember hal meg méhnyakrákba, és 4,000 embert érint a betegség. A méhnyakrák az emlőrák után a második legelterjedtebb rosszindulatú daganatos megbetegedés, amely kizárólag a nőket érinti – írja a Hotnews az Országos Közegészségügyi Intézetre hivatkozva.

A méhnyakrák megelőzésére az egyetlen ismert módszer a HPV elleni oltás, de az Egészségügyi Minisztérium az utóbbi 11 évben erre nem szánt pénzt.

Jelenleg csak önköltségen lehet hozzájutni az oltáshoz. A családorvosok kérvényeket gyűjthetnek be a fiatalok szüleitől, akikbe szeretnék oltatni a lányaikat, ám ezek az kérések várólistára kerülnek, amíg a minisztérium beszerzi az oltást. Ebből következőleg az oltás ingyen, vagy kedvezményesen nem beszerezhető. Az oltás ára megközelítőleg 600 lej, és egy 11-14 éves lánynak két oltásadagra van szüksége, illetve 14 év fölött háromra.

Utoljára 2008-ban vásárolt oltást a minisztérium, egy ingyenes oltáskampány keretében. Viszont a hotnews orvosi forrásai szerint a kampány kudarcba fulladt, mert elmaradt a lakosság megfelelő tájékoztatása.

A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet a 11-14 éve közötti lányok beoltását javasolja, ám vannak olyan országok – az Egyesült Királyság, ill. Ausztrália – amely az oltást kiterjesztik a fiukra is, hiszen ők is lehetnek a vírus hordozói, vagy például az Amerikai Egyesült Államok, ahol 45 éves korig beolthatóak mind a nők, mind a férfiak.

A méhnyakrák egy kisebb orvosi vizsgálat során Babeş-Papanicola teszttel mutatható ki, amely Romániában ingyenesen hozzáférhető, és az orvosok javasolják minden 18-64 év közötti nőnek a teszt évenkénti elvégzését. A magas elhalálozási arány, viszont arra utal, hogy az állampolgároknak csak egy szűk csoportja veszi igénybe az ingyenes szolgáltatást. (hotnews.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS