2024. február 25. vasárnapGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jelképesen három lakattal lezárták az úzvölgyi katonatemetőt

2019. május 29. 16:39, utolsó frissítés: 16:58

Ideiglenesen, harminc napra lezárta az úzvölgyi temetőt május 29-én Gergely András, Csíkszentmárton község polgármestere. Amint a helyszínen a polgármester elmondta, a lezárásról a helyi tanács döntött, a temető látogatásának harmincnapos felfüggesztéséről tanácshatározat rendelkezik, amelyet ki is függesztett a helyszínen.


Az eseményen a sajtó képviselői és a civilek mellett jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Becze István és Salamon Zoltán megyei tanácsosok, Ferencz Csaba, Csíkpálfalva község polgármestere és Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere.

"A provokáció melegágyává kezdett válni az úzvölgyi haditemető, le kell zárni, hogy véget vessünk a cirkuszoknak" - mondta Borboly Csaba. A helyzet tisztázása mögött hatalmas munka áll, napi szinten foglalkozik vele a helyi és a megyei tanács is, tette hozzá a megyeelnök.

Elmondta, megkapták a Bákó megyei kataszteri hivatal átiratát, amely szintén arról rendelkezik, hogy tisztázni kell az ügyet és ki kell igazítani a törvénytelenséget, továbbá az is kiderült, hogy a dormánfalviak által elvégzett munkálatok közbeszerzése sincs rendben.

A megyeelnök beszámolt arról is, hogy jelképesen három lakatot helyeztek el a temetőkapun. Az egyik a csíkszentmártoni önkormányzaté, a másik a történelmi egyházaké, a harmadik pedig a civil szféráé, utóbbiaknak a mai nap folyamán át is adják a kulcsokat.

A helyszínen a Bákó megyei rendőrség képviselői is jelen voltak, akiket Borboly Csaba tájékoztatott a temető lelakatolásáról, illetve a segítségüket kérte, hogy a Hargita megyeiekkel közösen védjék meg a lezárt kaput az esetleges rongálástól. Mint hangsúlyozta, a szomszédos megyével jó kapcsolatra törekednek, le akarják aszfaltozni az utat az átjárhatóság biztosítása érdekében, hogy például a bákói repülőtérre könnyebben elérjenek a Hargita megyeiek, illetve közösen ki kell használniuk a térség turisztikai potenciálját.

Update: Hargita megye prefektusa törvénytelennek találta a temető lezárását

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa törvénytelennek találja a csíkszentmártoni önkormányzat úzvölgyi katonatemető lezárására vonatkozó határozatát, és megtámadja a közigazgatási bíróságon.

A prefektus az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozott erről szerdán. Mint pontosította: a déli órákban iktatják a bírósági keresetet, ami automatikusan felfüggeszti a kifogásolt önkormányzati határozat hatályát.

A prefektus szerint a kormányhivatal jogászai szigorúan jogi vizsgálatnak vetették alá a szentmártoni határozatot, és nem egyéb szempontok szerint mérlegeltek.

"A határozat sérti az alkotmány 25. cikkelye és a Románia EU-csatlakozási szerződése által is garantált mozgásszabadságot" - idézte az Agerpres a prefektust, aki szerint a jogalkotás technikáját szabályozó 2000/24-es törvényt is megsértette Csíkszentmárton a határozat meghozatalakor. (közlemény, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS