2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól az egyház nevében az őket ért diszkriminációért

2019. június 02. 19:32, utolsó frissítés: 19:32

Bocsánatot kért az egyház nevében Ferenc pápa a balázsfalvi roma közösség tagjaitól a történelem folyamán a romákat ért igazságtalanságokért, 'a rossz bánásmódért' és 'szegregációért'.

Romániai látogatása harmadik napjának végén a balázsfalvi roma közösséggel találkozott Őszentsége a két héttel ezelőtt felszentelt templomban.

'Nyomja egy teher a szívemet. A diszkrimináció, a szegregáció és a rossz bánásmód terhe, amit közösségeiknek el kellett szenvedniük. A történelem azt bizonyítja, hogy a keresztényektől, még a katolikusoktól sem volt idegen ez a bánásmód. Emiatt szeretnék bocsánatot kérni. Bocsánatot kérek az egyház, az Úr nevében önöktől azokért a pillanatokért, amikor a történelem folyamán diszkrimináltuk, rossz bánásmódban részesítettük önöket, rossz szemmel, Káin szemével, és nem Ábel szemével néztük önöket, és nem voltunk képesek értékelni önöket' - mondta Ferenc pápa.

A pápa Káin és Ábel bibliai történetével szemléltette a közömbösség romboló hatását.

'Káin számára nem volt fontos a testvére. A közömbösséggel tápláljuk az előítéleteket és gyűlöletre uszítunk. Ahányszor elhamarkodottan ítélünk, szavakkal megsértjük a másikat, távolságot ékelünk egymás közé. Amikor valakit hátrahagyunk, az emberiség nem tud már előre menni. Nem vagyunk jó keresztények, de még emberek sem, ha nem vagyunk képesek látni magát a személyt előítéleteink nélkül. Az emberiség történelmében mindig lesznek Ábelek és Káinok' - mutatott rá Őszentsége.

Azt tanácsolta a jelenlevőknek, hogy ne tartsanok haragot, mert 'rosszal nem lehet megjavítani a rossz dolgokat, a bosszú nem lesz elégtétel az igazságtalanságra, a harag nem tesz jót a szívünknek és a magunkba zárkózás nem közelít mások felé'. Jézus útját kell követni, ami 'fáradtságosabb ugyan, de ez az út vezet a békéhez. És ez az út a megbocsátásáon keresztül vezet' , mondta a pápa az egybegyűlteknek.

'Népként (...) nem kell félniük attól, hogy megmutassák sajátosságaikat, amelyek megjelölik útjukat, és amelyekre oly nagy szükségünk van: az élet és a család értékelése (...); a szolidaritás, a vendégszeretet, a közösség gyengébb tagjainak a megsegítése, védelme; az idősek iránti tisztelet; a vallásosság, a spontenaitás és az élet szeretete. Ne fosszák meg a társadalmat, amelyben élnek ezektől az értékektől, de fogadják el mindazt a jó dolgot, amelyeket mások nyújthatnak' - mondta még Őszentsége a közösség tagjainak.

Rámutatott, 'gazdagabban' távozik Romániából.

'Magammal viszem a helyeket és pillanatokat, de főként az emberi arcokat. Ezek az arcok meg fogják színesíteni emlékeimet és jelen lesznek imáimban. (...) Most megáldom önöket, de előbb van egy nagy kérésem: imádkozzanak értem!' - kérte a pápa a jelenlevőket.

A roma közösséggel való találkozóját követően Ferenc pápa elindult Balázsfalváról Nagyszeben felé, a rossz időjárási viszonyok miatt ismét gépkocsival.

(agerpres)

Fotó: digi24

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS