2021. július 25. vasárnapKristóf
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kormányőrség letakartatta a magyar feliratot Ferenc pápa csíksomlyói miseruháján

2019. június 03. 17:15, utolsó frissítés: 2019. június 04. 07:44

A Krónika cikkéből derül ki, hogy a román kormányőrség (SPP) letakartatta a magyar nyelvű feliratot Ferenc pápa miseruháján.

Forrás: romkat.roForrás: romkat.ro


A szentatya csíksomlyói miséjére készült liturgikus ruhadarab hátán szerepelt a romániai látogatás logója, és mottója is magyar nyelven.

A kormányőrség egyik illetékese, néhány nappal a Szentatya érkezése elött egyenesen felszólította Urbán Eriket, a csíksomlyói kegytemplom igazgatóját, hogy takarják le a feliratot. Állítólag azt is megkérdezték az igazgatótól: nem tudja, hogy ez Románia?

Az SPP emberét állítólag az sem érdekelte, hogy a Vatikánban már jóvá hagyták a miseruhát. A szervezők, úgy tűnik, teljesítették az SPP illetékesének a kérését, mert a csíksomlyói misekor már igy nézett ki a Szentatya miseruhája:
Forrás: kronika.roForrás: kronika.ro


A Krónika beszámolója szerint a szentmisét megelőzően a hazai állami szervek illetékesei rendkívül idegesen és gyanakvóan viselkedtek, még a liturgikusokat is csak nagy nehezen engedték a Hármashalom-oltárhoz, hogy elrendezgessék az oltárt.

Bodó Márta, a pápalátogatás sajtóbizottságának tagja elmondta a lapnak, hogy az SPP emberei magyarázat nélkül lecsökkentették az önkéntesek számát is, olyannyira, hogy az egyházi szervezőbizottság által toborzott hatszáz önkéntesből csak 30 juthatott be az elkerített és biztonsági szempontból kiemelten kezelt sárga szektorba

A lap megjegyzi, hogy szombaton rengetegen bejutottak úgy a szektorukba, hogy semmiféle biztonsági ellenőrzésen nem estek túl, míg a hajnali érkezőknek „még az alsóneműjét is átvizsgálták”. (Krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS