2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ismét a kormányhoz fordult az RMDSZ az úzvölgyi katonatemető ügyében

2019. június 05. 11:28, utolsó frissítés: 11:28

Újból a kormány mielőbbi közbenjárását kéri az RMDSZ az úzvölgyi katonatemető ügyében azt követően, hogy a Bákó megyei prefektus is megállapította, hogy az úzvölgyi temető nem tartozik a dormánfalvi közvagyonhoz, így a polgármesteri hivatal nem vehette azt leltárába: így minden építkezés törvénytelennek minősül – mutatott rá Korodi Attila és Tánczos Barna, Hargita megye két törvényhozója szerdán reggel a parlamentben.


Korodi Attila politikai nyilatkozat formájában nehezményezte a törvénysértéseket, míg Tánczos Barna a miniszterelnököt interpellálta.

A székelyföldi törvényhozók a két hivatalos dokumentumban rámutattak a dormánfalvi polgármesteri hivatal által elkövetett sorozatos törvénytelenségekre: a Kulturális Minisztérium, a Védelmi Minisztérium, az Országos Építési Főfelügyelőség, a Bákó megyei prefektus hivatalos átiratban erősítették meg a temető ügyében tapasztalt törvénytelenségeket.

A törvényhozók ezek tükrében felhívták a figyelmet arra, hogy a június hatodikára tervezett és a dormánfalvi polgármester által jóváhagyott megemlékező ünnepség etnikai feszültségekhez vezethet: „jogosan tesszük fel mindannyian a kérdést, jogos-e a dormánfalvi polgármesteri hivatal határozata, amely egy másik közigazgatási egység területén hagy jóvá egy eseményt mindazok után, hogy a bákói prefektus is megállapította, hogy törvénytelenség zajlik?”

Továbbá a hivatalos dokumentumokban Korodi Attila és Tánczos Barna kifejti, hogy a Románia és Magyarország között 2008-ban köttetett nemzetközi megállapodást is megsértették a dormánfalviak, hiszen a hadi temetőkre vonatkozó megállapodás kimondja, hogy a hadi temetőkben nem történhet semmilyen beavatkozás a másik fél beleegyezése nélkül:

„ezért sürgősségi eljárásban kérjük a két ország speciális bizottságának összehívását, valamint felszólítjuk Románia Kormányát, hogy mielőbb állítsa le dormánfalviak által elkövetett törvénytelenségeket. A romániai magyar kisebbség elítéli a kettős mércét, amikor jogállamért harcolunk, akkor azt szeretnénk, hogy az állam törvényei mindenkire egyformán érvényesek legyenek, ne csak egyesekre. Továbbá a június 6-ra tervezett dormánfalvi ünnepség etnikai feszültségekhez vezethet, ezt el szeretnénk kerülni. Ezért arra kérjük Románia Kormányát, hogy mielőbb állítsa meg a visszaéléseket, és alkalmazza az ország törvényét ezekkel szemben” - áll a dokumentumban. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS