2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leszimulálták: egy PNL-USR-PLUS szövetség le tudná győzni a PSD-s megyei tanácselnököket

2019. június 05. 13:52, utolsó frissítés: 13:52

Az Adevărul arról ír, hogy az a sürgősségi rendelet, amelyben a kormány elfogadta, hogy a megyei tanácsok elnökeit ezentúl közvetlen szavazással válasszák meg, csak 5 "PSD-bárót" mentene meg, ha figyelembe vesszük az európai parlamenti választások eredményét. Azonban a többi "szociáldemokrata" tanácselnök pozícióban maradásához is hozzájárulhatna, feltéve ha azok a sürgősségi rendelet előnyeit tudják majd kombinálni az ismertségükkel.

Ha május 26-án a hétfőn elfogadott sürgősségi kormányrendelet szerint tartották volna a megyei tanácselnökök választását, akkor az EP-választások eredményei alapján egy sor PNL és USR-PLUS együttműködés "zsebpárttá" változtatta volna a PSD-t, írják. Ugyanakkor ily módon az RMDSZ-nek hagyományosan Hargita és Kovászna megyét sikerülne elnyernie, azonban Maros megyét már szerintük nem.

Ki nyerné a megyei tanácselnöki tisztséget a május 26-i szavazás eredményei alapján? Pirossal a PSD, sárgával a PNL, kékkel az USR-PLUS szövetség, zölddel az RMDSZ, míg szürkével a PNL-USR-PLUS szövetség. Forrás: AdevărulKi nyerné a megyei tanácselnöki tisztséget a május 26-i szavazás eredményei alapján? Pirossal a PSD, sárgával a PNL, kékkel az USR-PLUS szövetség, zölddel az RMDSZ, míg szürkével a PNL-USR-PLUS szövetség. Forrás: Adevărul


Az Adevărul elemzése azt mutatja, hogy a PSD, amelyik a 2016-os választásokon a még a listás rendszerrel 31 megyei tanácselnököt tudott kiállítani, a mostani eredményeket figyelembe véve csak 5 déli megyében tudná ezt megismételni: Giurgiu (Niculae Bădălău ellenőrzése alatt), Teleorman (Liviu Dragnea ellenőrzése alatt), Olt (Paul Stănescu ellenőrzése alatt), Dolj (Olguța Vasilescu és Claudiu Manda ellenőrzése alatt) és Mehedinți (Aladin Georgescu ellenőrzése alatt). Ezekben a megyékben még egy PNL-USR-PLUS szövetség sem tudná megfosztani a trónjától a jelenleg Viorica Dăncilă vezette párt emberét.

A PSD ennek ellenére a szavazáson elnyerne 12 megyét, de az ellenzéki pártok keresztbe tudnának tenni azzal, hogy ők adnák a megyei tanács elnökét. Azonban a PSD-s helyi bárókat megmentheti a frissen elfogadott kormányrendelet. Erre az Adevărul Marian Oprișan példáját hozza fel. A PSD Vrancea megyében elvesztette a választásokat, de mivel Oprișan hatalmas népszerűségnek örvend, újabb mandátumot szerezhetne a megyei tanács élén, még akkor is, ha az ellenzéki pártok meg tudnának egyezni egy közös ellenjelöltben. Oprișannak a mostani rendszerben sokkal nehezebb dolga lenne, hiszen egyezkednie kellene a megyei tanácsosokkal, úgy hogy pártja csak a második helyre futott be az EP-választásokon.

Az európai parlamenti választások eredménye azt mutatja, hogy a PNL-nek 14 megyében sikerülne elnyernie vezető tisztséget, szemben a mostani 8 tanácselnöki hellyel. A 2020 Szövetség 6 megyét tudna behúzni, így a jobboldal az ország felében kedvező pozícióból indulhatna. (adevărul/hírszerk.)

Nyitókép: Adevărul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS