2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescunak vaj lehet a fején, együttműködhetett a Securitatéval

2019. június 05. 18:03, utolsó frissítés: 2019. június 06. 09:08

Traian Băsescu volt államelnöknek nem lehet felhőtlen az öröme az európai választásokon megszerzett EP-mandátuma miatt, újabban ugyanis azzal vádolják, hogy 1975-ben jelentéseket írt két egyetemi évfolyamtársáról.

A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság (CNSAS) május 29-én iktatta a bukaresti fellebbviteli bíróságon arra irányuló kérelmét, hogy a törvényszék állapítsa meg Traian Băsescuról, hogy a volt államfő együttműködött-e a Securitatéval. A Szabad Európa Rádió (SZER) információi szerint a CNSAS úgynevezett megállapítási jegyzéket is elfogadott, amely tartalmazza a Băsescuról különböző dossziékban talált iratokat, a kézzel írt, valamint a tartótiszt által a “forrással” folytatott beszélgetés nyomán lejegyzett tájékoztató jegyzékek másolatát, a dosszié történetét, illetve különböző intézmények közötti levelezéseket.

Az ügy akkor robbant nagyot, amikor az Antena 3 nyilvánosságra hozott június 2-án két tájékoztató jegyzéket, amelyeket egy Petrov fedőnevű személy írt. A név a csatorna forrásai szerint valójában Băsescut rejti. A nyilvánosságra hozott jegyzékekben Petrov a két kollégájáról, egy bizonyos Ion Bârgăuról, illetve Dimitriu Cornelről ír befeketítő módon.

A volt államelnök az adásban bemutatott dokumentumokra reagálva elmondta, sem a nevével ellátott dossziéban, sem annak mikrofilm másolatában nincs általa aláírt írásos kötelezettségvállalás. Azt is kiemelte, hogy sem a dossziéban, sem a mikrofilmen nincsenek nyugták, vagy olyan általa írt dokumentumok, amelyek a Securitate által neki nyújtott kifizetésekről szólnának, vagy a titkosrendőrséggel való együttműködését bizonyítanák.

Traian Băsescu elmondása szerint azok a dokumentumok, amelyeket a CNSAS a dossziéjához csatolt, ahogyan a dosszié mikrofilm másolata is, 2006-ban kerülhettek a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI) a CNSAS irattárába, mivel a Legfelső Honvédelmi Tanács (CSAT) elnökeként ezek átadásra kérte a szolgálatot. Băsescu szerint eddig a CNSAS különböző ellenőrzések során négy alkalommal bocsátott ki igazolást arról, hogy nem működött együtt a Securitatéval. A PMP vezére hozzátette, meggyőződése, hogy cselekményeiből semmit sem lehet politikai rendőrségi cselekedetnek tekinteni, így várja az eljárás befejezését és a bíróság ítéletét.

Băsescu azonban hangsúlyozta, azt szeretné, ha az ügyet a bíróságon, és nem nyilvános vita keretében rendeznék. Elmondta, éppen ezért nem is fogja nyilvánosan kommentálni az Antena 3 által bemutatott dokumentumok tartalmát, és nem folytat nyilvános vitát a témáról, mivel ő maga a tárgya a CNSAS által összeállított dossziénak.

A CNSAS-től származó információkra alapozva a Szabad Európa Rádió azt állítja, hogy Traian Băsescu az európai választások előtt pár nappal látta a dossziéját, és bevallotta, hogy a kézzel írott tájékoztató jegyzékeket ő írta, azonban nem volt hajlandó elismerni a Petrov fedőnevet.

A Szabad Európa Rádiónak nyilatkozó források azt is elmondták, Băsescunak ugyan van hálózati dossziéja, de a mikrofilmek csak a fedőlapokat tartalmazzák. A tájékoztató jegyzékeket már más személyek megfigyelési dossziéjában fedezték fel.

A volt államfő szerdán a Facebook-oldalán újból reagált a felmerülő vádakra. A bejegyzésben arról ír, hogy a sajtó “a hagyomány szellemében” már megállapította bűnösségét, és hadjáratot folytat ellene annak érdekében, hogy nyomásgyakorlással befolyásolhassa a bíróság döntését. Az Antena 3-nak dühösen reagáló két kollégáját, akikről a jelentés született, Băsescu “úgynevezett áldozatoknak” nevezte, és azt írta, felhasználják őket a “nehezen igazolható befeketítési kampány” során.A volt államelnök bejegyzésében reményét fejezte ki amellett, hogy “a bukaresti törvényszék a lehető leggyorsabban fog eljárni”, majd hozzátette, “a valós tényeket és a törvényeket figyelembe véve, meg vagyok győződve arról, hogy kedvező ítéletet születik”.

Băsescu támadta a CNSAS-t is, mondván az intézmény átpolitizálttá vált és “létrehozása óta először politikai játékokba kapcsolódik be”.

A romániai törvények szerint csak a bíróság állapíthatja meg valakiről, hogy együttműködött-e az állambiztonsági szolgálatokkal. (hírszerk.)

Nyitókép: Digi24

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS