2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PSD támogatja a politikai konszenzust, ha azok országos érdekeltségűek

2019. június 05. 21:40, utolsó frissítés: 22:41

A PSD támogatja a politikai konszenzust az országos érdekeltségű kérdésekben, főleg, ha azok valós indítványok és nem választási játszmázások – közölte az AGERPRES. A párt álláspontja szerint a referendum eredményeit politikai megállapodással vagy anélkül, de törvénybe kell foglalni.

A nagyobbik kormánypárt közleménye leszögezi, hogy a megállapodásról nem a Iohannis elnökkel való konzultáció, hanem az államfő szerdai sajtótájékoztatója nyomán szerzett tudomást.

„A PSD a párt Országos Végrehajtó Bizottságának keretében veszi majd fontolóra Iohannis elnök arra vonatkozó javaslatát, hogy a politikai pártok országos megállapodást írjanak alá Románia európa irányultságáról, és hivatalos választ fog megfogalmazni. A PSD a politikai konszenzus híve az országos horderejű kérdésekben, főleg, ha a szóban forgó kezdeményezés valóságos, és nem egy választási játszma része. A PSD mindig támogatott és támogat minden olyan politikai megállapodást, amely Románia érdekét szolgálja” - olvasható a közleményben.

A Szociáldemokrata Párt szerint olyan életbevágó kérdésekben is szükség van politikai konszenzusra, mint az egysebességes Európai Unió elvének támogatása, a kettős mérce kiiktatása, az igazságszolgáltatás intézményei és más állami hatóságok közötti titkos megállapodások elutasítása, a bírók függetlensége a politikummal szemben, valamint az egységes, európai minimálbér bevezetése azon vállalatok esetében, amelyek több tagállamban fejtenek ki tevékenységet.

„A román állampolgárok akarata nem képezheti a politikusok közötti alkuk tárgyát. A referendum előírásait azonnal törvénybe kell foglalni, függetlenül attól, hogy a pártok aláírnak-e megállapodást, vagy sem” - szögezi le a PSD közleménye.

Klaus Iohannis államfő a parlamenti pártokkal folytatott konzultációk után, szerdán egy országos megállapodás aláírására kérte fel a parlamenti pártokat, amelynek célja, hogy megszilárdítsa Románia európai irányultságát.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS