2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Feloldották a karantént Európa második legnagyobb sertésfarmján, Brăilán

2019. június 06. 15:52, utolsó frissítés: 15:52

Feloldották az afrikai sertéspestis miatti karantént Románia legnagyobb és Európa második legnagyobb sertéshizlaldájában, Brăila megyében - közölte az AGERPRES hírügynökséggel csütörtökön Dragoş Frigioiu, a Brăilai Állategészségügyi Igazgatóság szóvivője.

A tenyészetben tavaly augusztusban ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis vírusa. A brăilai cégnek két farmja van, ahol összesen több mint 140.000 sertést tartottak a betegség megjelenése előtt. A sertéspestis miatt azonban a törvénynek engedelmeskedve a hizlaldákban nevelt összes disznót el kellett pusztítani.

Frigioiu közölte, a tesztállatokon végzett legújabb laboratóriumi vizsgálatok eredményei kedvezőek, ami lehetővé tette a karantén feloldását, így elkezdődött a farm újratelepítést. Egyelőre csak kis számú sertést visznek a hizlaldába, időbe telik, amíg az ismét eredeti kapacitásán fog működni - tette hozzá a szóvivő.

Azt is elmondta ugyanakkor, hogy a megye egyetlen más sertéstenyészete sem kérte még az újrapopulálást megelőző tesztelések elkezdését.

Brăila megyében okozta a legnagyobb kárt az afrikai sertéspestis. A vírus miatt a megye 3228 tenyészetéből 3218 tenyészet teljes állományát el kellett pusztítani, több mint kétszázezer példányt. A román állam országos szinten 251,802 millió lejt fizetett ki kártérítésként a tenyészetek tulajdonosainak, ebből 172,174 millió lejt Brăila megyében.

A megyében tavaly még 129 sertéspestis-góc volt, mára már csak négy maradt.

Közben Kínában és Vietnámban dúl a sertéspestis, már több millió állatot kellet leölni a térségben. (agerpres/guardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS