2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Román provokátorok erővel törtek be az úzvölgyi sírkertbe

2019. június 06. 16:43, utolsó frissítés: 22:55

Update 20.09: A Hotnews tudósítása szerint a katonai temetőbe betörő románok elkezdtek hazamenni. Minden sír mellett gyertyát gyújtottak. A portál szerint hangosbemondón keresztül hívták fel mindenki figyelmét, hogy távozáskor gyűjtsék össze a szemetet, hogy "lássák, mennyire civilizáltak vagyunk".


Update 20.08: Az RMDSZ EP-képviselői is állásfoglalást küldtek az eset kapcsán, amelyben elítélik "a magyarság megfélemlítését célzó úzvölgyi román akciót". Az állásfoglalást teljes egészében ide kattintva olvashatod el.

Update 19.51: Közben az RMDSZ elnöke a belügyminiszter és Hargita megye prefektusának menesztésére szólítja fel a miniszterelnököt. Kelemen Hunor szerint a román hatóságok képtelenek voltak ellátni a rendet, ezért kerülhetett sor erőszakos cselekedetekre és fizikai agresszióra az úzvölgyi katonatemetőben és környékén. Bővebben itt.

Update 19.49: A Gyimesi Skanzen Panzió Facebook-oldalán videót tett közzé arról, amint a román provokátorok épp szétverik a temetőkert kapuját.A szálláshely közösségi oldalán galériát is közölt az eseményről:


Update 19.45: A G4Media által hivatkozott csendőrségi közleményében a rendfenntartó szerv azt állítja, hogy "a rendezvény ideje alatt nem volt erőszak a résztvevők vagy a résztvevők és a rendfenntartó szervek között." A csendőrség azt is kijelenti, hogy „a keresztek megsemmisítésére vonatkozó nyilvánosságban megjelent információkkal kapcsolatban az első megállapítások szerint nem figyeltek meg ilyen elemeket, de az illetékes szervek konkrét tevékenységeket fognak végezni a helyszínen minden aspektus felderítésére. Az esemény résztvevői elkezdték elhagyni a területet, de a rendfenntartó szervek ott maradnak az egész tevékenység végéig."

Update 19.30: A temetőt elhagyó magyarok tudósítóink szerint Úzvölgye és Csíkszentmárton között félúton megálltak, és miután a jelen levő politikusok, Borboly Csaba, Tánczos Barna és Korodi Attila szóltak hozzájuk, elénekelték a székely himnuszt.Update 19.24: Az MTI arról tudósít, hogy karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a temető előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a román megemlékező között. Arról is írnak, hogy a székelyföldieknek azért kellett eltávolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket.

A távirati iroda szerint ortodox szertartás keretében - a papok szóhasználata szerint - felavatták és felszentelték a dormánfalvi polgármesteri hivatal által önkényesen állított emlékművet.

Update 19.07: Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke Facebook-oldalán tett közzé egy videót, amelyen az látszik, hogy a román provokátorok a csendőrökkel dulakodnak.A Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke, Kelemen Szilárd Péter az alábbi képeket tette közzé:Update 18.42: "Határozottan elítélünk minden erőszakos cselekedetet, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, akik barbár módon rongáltak, akik betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, akik kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket! A magyar emberek békésen tiltakoznak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt időszakban több román hatóság is megállapított. A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítanak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoznak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet!" - írja az RMDSZ állásfoglalásában.

Update 18.36: A G4Media.ro idézi a csendőrség időközben kiküldött közleményét is, amelyben kijelentik, hogy "a törvényellenes cselekedeteket elkövetőket" azonosítani fogják "a helyszínen készült felvételek alapján". A közleményben azt is kijelentik, hogy a helyszínen hagynak egy olyan rendfenntartásra használt eszközt, amelynek a célja, hogy megelőzzék a további konfliktusok kialakulását vagy eszkalálódását.

Update 18.21: Az egyik helyszínen tartózkodó személy a következő videót tette közzé:Update 18.15: A temetőben lévő románok elkezdték felolvasni azon román katonák neveit, akiket szerintük a sírkertbe temettek el. Ahogyan elhangzik egy név, az ott lévők Jelen! felkiáltással válaszolnak.

Update 18.07: A magyarok elkezdtek elvonulni a temetőből, míg a temető tágra nyitott kapuján beözönlő román provokátorok elkezdtek koszorúzni. Többen a rendet fenntartani hivatott csendőrök közül is koszorút helyeztek el az emlékműnél. A temető közben román zászlótengerbe úszik. Egy ortodox pópa a temetőben arról szónokol, hogy itt született meg Nagy-Románia és itt halt meg Decebal is.

Update 17.50: A román tüntetők kitűzték a trikolórt a sírkert kapujára, néhányan pedig letörtek pár magyar fejfát a temetőben.

Update 17.44: Sorra engedik be a román tüntetőket a sírkertbe a csendőrök. A csendőrök a magyar fejfákat őrzik, mert a románok közül többen letépték a nemzeti színű szalagokat azokról.

Update 17.36: A román provokátorok sorra másznak be a sírkertbe. A helyszínen tartózkodik a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) egyik parlamenti képviselője is.

Update 17.32: A román fél időközben a temető bejárata elé vonult és be szeretne jutni. Néhányan közülük kisebb lökdösődésbe kezdtek a csendőrökkel. Közben a magyarok továbbra is imádkoznak, míg a románok üvöltöznek. Sokan közülük azt kifogásolják, hogy a magyarok miért magyarul imádkoznak. A románok közül sokan ittasan érkeztek a helyszínre.

Update 17.07: A sírkert előtt tiltakozó magyarok imádkozni kezdtek. A román nemzetiségűek mintegy 200 méterre a magyaroktól gyülekeznek és hazafias notákát hallgatnak kihangosítókon.Körülbelül 200-300 közötti magyar gyűlt össze az úzvölgyi katonai temető bejáratánál, hogy a Hősök napján meggátoljak a dormánfalvi és az ország más részéből ideérkező román megemlékezőket abban, hogy felavassák az illegálisan felállított emlékműveket - tudósítanak portálunk helyszínen lévő kollégái.

A helyszínen 4 óra környékén néhány román nemzetiségű személy is tartózkodik, viszont Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnökének elmondása szerint 50 jármű tart éppen a helyszín felé Moldova irányából.

A Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke által meghirdetett élő lánc 4 órakor kezdődött a katonai temető előtt és várhatóan 6 óráig tart majd.

„Az igazság a mi oldalunkon van, ezt millió egy dokumentum bizonyítja a múltból és a jelenből” – nyilatkozta portálunknak Tamás Sándor, aki közölte azt is, hogy engedélyt kértek Hargita Megyei Tanácstól a 123-as úton egy biztonsági övezetben kihelyezett tanácsülés megtartására. Az ülést közösen kezdeményezte az RMDSZ, az MPP és a EMNP. Emellett a helyszínen vannak a csíkszeredai magyar főkonzulátus képviselői is.

„Ahogy elnézem a második világháború óta nem volt ennyi katona a helyszínen” – mondta Tamás Sándor a helyszínre kivezényelt rendvédelmi erők számára utalva. A Kovászna Megyei Tanács elnöke egyébként számít arra, hogy a román fél részéről provokáció fog történni.

Éppen ezért nyugalomra intette a jelenlevőket és Borboly Csabával közösen arra szólított fel mindenkit, hogy ne válaszoljanak a provokációra.

Tamás Sándor kifogasolta hogy a Bákó megyei prefektus felszólította a csendőröket, hogy biztosítsak a román megemlékezők bejutását a temetőbe, holott azelőtt ő is elismerte, hogy a temető Hargita megye területe.

Arra a felvetésre pedig, hogy a temető közterület és oda bárki bemehet a Kovászna Megyei Tanács elnöke azt nyilatkozta, hogy a Hargita Megyei Tanács nemrégiben megszabott egy látogatási menetrendet, amelyet mindenkinek be kell tartania a tanácselnök szerint. (hírszerk.)

ÚZVÖLGYI KATONATEMETŐ

» Román katonasírok betonkeresztjeit telepítették az úzvölgyi magyar katonatemetőbe

» Kelemen Hunor a miniszterelnökhöz fordult az úzvölgyi katonatemető ügyében

» Három szinten lépnének fel az úzvölgyi temető ügyében

» Az úzvölgyi katonatemetőben tervezett avatási ünnepség elhalasztását kérik

» Online petíciót indított Hargita Megye Tanácsa az úzvölgyi temető ügyében

» A védelmi minisztertől kért tájékoztatást Dăncilă az úzvölgyi katonatemető ügyében

» Szijjártó Meleşcanuhoz fordult az úzvölgyi katonatemető ügyében

» Dormánfalva polgármestere szerint törvényesek az úzvölgyi katonatemetőben történt átalakítások

» A képviselőház szakbizottsága bekérette a védelmi minisztert az úzvölgyi katonatemető ügyében

» Hargita Megye Tanácsa: pontról pontra cáfolhatók a dormánfalvi polgármester állításai

» Kelemen Hunor Tăriceanuval tárgyalt, aki szerint gyorsan és civilizáltan megoldható az úzvölgyi temető ügye

» Megalakult a kezdeményező bizottság az úzvölgyi rendkívüli helyzet ügyében

» Építkezési felügyelőség: törvényt sértett a dormánfalvi önkormányzat az úzvölgyi temető ügyében

» Nem avatható fel a román emlékmű az úzvölgyi katonatemetőben

» Nem avatható fel a román emlékmű az úzvölgyi katonatemetőben

» Úzvölgyi katonatemető: a magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum szerint a román fél rendre halogatja az ügyek elintézését

» Elhalasztják az úzvölgyi katonai temetőben létrehozott román katonai parcella és emlékmű felavatását

» Kelemen Hunor az úzvölgyi katonatemető ügyéről: a román hatóságoknak felelősségük van a kegyeletsértés megfékezésében

» Politikusok fognak őrt állni az úzvölgyi katonatemetőben, hogy nehogy mégis felavassák az emlékművet

» Megvan az úzvölgyi temetőőrzés beosztása és órarendje

» Civil aktivisták letakarták az úzvölgyi illegális betonkereszteket

» Csütörtök éjszaka közel 200-an őrködtek az úzvölgyi katonatemetőnél

» A Székelyföldi Önkormányzati Tanács elhatárolódik az úzvölgyi feketezsákos akciótól

» Dragnea: mértékletességre és megértésre van szükség az úzvölgyi katonatemető ügyének rendezéséhez

» Egy EP-képviselőjelölt azt állítja, hogy bántalmazták az úzvölgyi katonatemetőnél

» Băsescu és Rareş Bogdan is lecsapott a műanyag zsákokkal letakart keresztek ügyére

» A letakart úzvölgyi keresztek miatt tartottak házkutatásokat Hargita megyében

» Kihallgatják a rendőrségen Csíkszentmárton alpolgármesterét az úzvölgyi temetőben történtek miatt

» Hivatalos: az RMDSZ felmondta a PSD-ALDE-val való együttműködést

» Szerdától lezárnák az úzvölgyi katonatemetőt

» Jelképesen három lakattal lezárták az úzvölgyi katonatemetőt

» A védelmi tárca közölte: nem járult hozzá az úzvölgyi katonatemető átalakításához

» Ismét a kormányhoz fordult az RMDSZ az úzvölgyi katonatemető ügyében

» Dan Tanasă arra kéri a katonákat, hogy csütörtökön vonuljanak az úzvölgyi katonatemetőhöz

» Semjén Úzvölgyében: minden közösségnek joga van ahhoz, hogy virágot helyezzen el ősei és halottai sírján

» A belügyminiszter Facebookon nyugtatja a kedélyeket az úzvölgyi események kapcsán

» A Hargita megyei prefektus felszólította a csíkszentmártoniakat, hogy biztosítsák az úzvölgyi megemlékezés feltételeit

» Szijjártó Péter telefonon beszélt a román külügyminiszterrel az úzvölgyi rendezvények kapcsán

» Román provokátorok erővel törtek be az úzvölgyi sírkertbe

» Kelemen Hunor: a belügyminiszter és Hargita megye prefektusának menesztésére szólítjuk fel a miniszterelnököt

» Az RMDSZ EP-képviselői: Elítéljük a magyarság megfélemlítését célzó úzvölgyi román akciót

» Fotóriport: Kevesen múlott Úzvölgyében, hogy nem történt tragédia

» Úzvölgyi incidens: a budapesti román nagykövet megtagadta a párbeszédet a magyar külüggyel

» Alfalvi Fiatalokért Egyesület állásfoglalása: A jövő mi vagyunk

» Czika Tihamér: A halottaknak mindegy. Nekünk nem

» Büntetőjogi kivizsgálás indul az úzvölgyi temető kapujának megrongálása miatt

» Székely István az úzvölgyi incidensről: nem egy egyedülálló esetről van szó

» Transindex TV: Gyászos délután az Úz-völgyében

» Mindannyiunk kudarcának nevezi az USR az Úz-völgyében történteket

» Az EMNP büntetőjogi feljelentést tesz az úzvölgyi katonatemetőben történt agresszió miatt

» A román külügyminisztérium szerint a magyarok szították a feszültséget az Úz-völgyében

» A PLUS is sajnálkozott az Úz-völgyében történteket miatt

» Markó Béla: Halottak háborúja

» Áder János is megszólalt az úzvölgyi események kapcsán

» Dăncilă a védelmi minisztérium kezelésébe adná az úzvölgyi katonatemetőt

» Úzvölgyi konfliktus: milyenek voltak a higgadt hangok a román sajtóban?

» Mit keresett Úzvölgyében az augusztusi bukaresti tüntetés fő „verőlegénye”?

» Hivatalos: Sebastian Cucoș koordinálta a csendőröket az Úz-völgyében

» Tamás Gáspár Miklós: Csak magunkra számíthatunk

» Szilágyi N. Sándor: Jelek és kérdőjelek az úzvölgyi konfliktus körül

» Videó: „Sok román fiúval csókolóztam és nem szőrös a nyelvük”. Az interetnikus szolidari

» Ágoston Hugó: Úzvölgye: kinek az érdeke?

» A katonatemető konfliktusának elhantolásáról írt Lucian Mîndruță

» Szabad Európa Rádió: a volt Kovászna megyei prefektustól származik az úzvölgyi betonkeresztek ötlete

» Szijjártó az úzvölgyi katonatemető kapcsán: elvárjuk az eredeti állapot helyreállítását

» Soós Károly: Ferenc pápával Úzvölgyében

» Smaranda Enache: előre kitervelt és gondosan felépített provokációnak tartom az úzvölgyi történéseket

» Úzvölgyi katonatemető: tovább halogatja Bákó megye a dărmănești-i polgármesteri hivatal beperelését

» Kelemen Hunor: félreértelmezték a nyilatkozatomat, amelyben Románia igazi arcáról beszéltem

» Az úzvölgyi helyzetről beszélgetett Kelemen Hunor és Lucian Mîndruță a Facebookon

» Az úzvölgyi temetőnél történteket is felróják a kormánynak a bizalmatlansági indítványban

» Bencze Ildikó: Levél a fiatal(abb) generációhoz, Úzvölgye kapcsán

» A csendőrség megbírságolta Grüman Róbertet, a Kovászna megyei önkormányzat alelnökét

» A román védelmi minisztérium tárgyalást javasolt Magyarországnak a katonai temetők ügyében

» Szijjártó Péter szerint az úzvölgyi magyarellenes akció valódi felelőseit kellene inkább megbüntetni

» Csíkszentmárton önkormányzata ismét megtámadja az úzvölgyi katonatemető telekkönyvezését

» Az úz-völgyi eseményekkel kapcsolatosan szólalt fel Benkő Erika az Európa Tanácsban

» A művelődési minisztérium jóváhagyta az úzvölgyi temető román keresztjeinek művészeti koncepcióját

» Több százan tüntettek Sepsiszentgyörgyön az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt

» Állítólag „megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokat” mutattak a magyar félnek az úzvölgyi temető nemzetközi jellegére vonatkozóan

» Mégsem indított közigazgatási pereket Dormánfalva önkormányzata ellen a Bákó megyei prefektus

» Magyar Honvédelmi Minisztérium: a 11 románnak tekintett katonából 5 magyar állampolgár volt

» Megemlékeztek az úzvölgyi csatáról a 75. évfordulón

» Ha vétkesnek találják, akár 100 ezer lejre is megbüntetheti Tánczosékat a CNCD

» Ortodox nacionalisták terveznek fáklyás felvonulást az úzvölgyi katonatemetőben

» Ezért késik a román és a magyar hadisírgondozó hivatal újabb tárgyalása

» Úz-völgye: állati eredetűek a „százötvenedik román katonának” tulajdonított csontok

további közviták »


Nyitókép: Férfi székely zászlóval a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. MTI/Veres Nándor

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS