2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă: Az ALDE dönt arról, hogy tisztségben maradhat-e Meleşcanu külügyminiszter

2019. június 06. 19:53, utolsó frissítés: 19:53

Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) kell eldöntenie, hogy tisztségben maradhat-e Teodor Meleşcanu külügyminiszter a május 26-i választások külföldi megszervezése kapcsán őt ért bírálatok nyomán. Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnök a téma kapcsán azt mondta, vannak vétkesei a történteknek, de a miniszter nem tartozik közéjük.

"Az ALDE dönti majd el, hogy meneszteni akarja-e vagy sem a külügyminisztert, majd beszélek erről Tăriceanuval. Egyelőre nem tárgyaltunk a témáról, de ha sor kerül kormányátalakításra, azt előbb párton, majd pedig a koalíción belül fogjuk megbeszélni. Politikai kormány a mienk, természetesen szükség van a politikai pártok beleegyezésére" - válaszolt a kormányfő az újságírók kérdésére.

Később Tăriceanu a téma kapcsán azt mondta, nem híve a bűnbakkeresésnek, és nem a külügyminisztert tartja felelősnek a külföldi szavazókörzeteknél történtek miatt, ezért nem is került szóba még, hogy menesztenék tisztségéből.

Az ALDE elnöke rámutatott, a külügyminiszter több ízben is leszögezte, hogy az elmúlt alkalmakhoz képest növelték a külföldi szavazókörzetek számát.

"A szavazókörzetek számát és a szavazás zavartalan lefolyásához szükséges személyzetszámot a nagykövetek igénylései alapján határozzák meg, hiszen nekik több adatuk van arról, hogy hol él népesebb román közösség. Ezen igénylések alapján hagyja jóvá a miniszter a szavazókörzetek számát, ez tehát nem a tárcavezető személyes döntése" - fogalmazott Tăriceanu.

Hozzátette, tudomása szerint Meleşcanu készített egy jelentést a tárca vizsgálóbizottsága által megállapítottak alapján, és ezt elküldte a kormányfőnek, aki rövidesen ismertetni fogja a dokumentumot. "Vannak vétkesek, de a miniszter nem az" - nyomatékosította a kisebbik kormánypárt elnöke. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS