2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az EMNP büntetőjogi feljelentést tesz az úzvölgyi katonatemetőben történt agresszió miatt

2019. június 07. 18:08, utolsó frissítés: 18:17

Az Erdélyi Magyar Néppárt büntetőjogi feljelentést tesz az úzvölgyi katonatemetőben történt agresszió miatt, jelentette ki Csomortányi István, aki a törvényesség és az erdélyi tolerancia mellett foglalt állást sajtótájékoztatóján.


A sajtó és a politikusok felelősségét kiemelve tartott sajtótájékoztatót Csomortányi István, az EMNP (vitatott körülmények között megválasztott) elnöke az úzvölgyi katonatemetőben zajló incidensről. A politikus hangsúlyozta, le kell csitítani az indulatokat, amelyek a forradalom utáni, 1990-es eseményekre emlékeztetnek.A politikus elmondta, az úzvölgyi agresszió miatt kialakult kisebbségellenes hangulat megfékezésesében a sajtónak is szerepe van. Hangsúlyozta továbbá, hogy szándékos uszítás áll az elmúlt 2 hónap úzvölgyi történéseinek hátterében. Ezt az is bizonyítja, hogy egyértelműen tisztázott az érintett terület tulajdonjogi helyzete, amelynek birtokosa a szentmártoni önkormányzat. Ennek ellenére a dormánfalvi közigazgatás mégis létrehozta a temetőben az első világháborúban elesett román katonáknak emléket állító sírhelyeket. A kisebbségellenes provokáció tényét erősíti az is, hogy az új parcellákat az európai parlamenti választás előtt tervezték felavatni, de ez végül elmaradt.

Csomortányi István szerint a történtekben felelősségük van a pártvezetőknek is. “Tegnap arra kértem a sajtón keresztül Carmen Dan belügyminisztert, hogy mondjon le tisztségéről, mert nem tudta fenntartani a közrendet és nem tudott eleget tenni a feladatkörének.”

Csomortányi István elmondta, a helyzet rendezése végett az EMNP országos szervezete büntetőjogi feljelentést tesz az ügyészségen, amelyben a tegnap történt törvénysértések kivizsgálását is kérik. A temetőben történtek miatt többségében a Fratia Ortodoxa nevű szervezet is felelős. Erre reagálva Csomortányi elmondta, feltevődik a kérdés, hogy miként magyarázhatóak az agresszív gesztusok, és mi ebben az ortodox papok szerepe, akiknek szeretet, a békét kellene hirdetniük, de ebben az esetben a lázongók mellett uszítottak. Mindemellett az is visszatetsző, hogy a pápalátogatás kapcsán a Romániában élő kisebbségek példaértékű helyzetét hangsúlyozta a román fél, a realitás viszont ettől teljesen eltérő képet mutat.
 
“A videófelvételeken látszik, hogy milyen sok bűncselekmény történt. A rendőrség nem lépett közbe a felbujtás során, így feltevődik a kérdés, hogy a román hatóságok részéről a profizmus hiányzik, vagy cinkosságról van szó?” - hangsúlyozta a párt elnöke. Hozzátette, az úzvölgyi események a sírgyalázás összes formáját kimerítették, nemcsak a magyar, hanem a román katonákét is, ami az ügy nemzetközi érdekeltségét is indokolja. Ennek érdekében a Néppárt az Európai Szabad Szövetség tagpártjaként a nemzetközi sajtó mellett a nemzetközi politikai szereplőket is tájékoztatni fogja, valamint nemzetközi vizsgálóbizottság létrehozását javasolja.

A párt elnöke úgy véli, el kell dönteni, hogy a balkáni zűrzavar és a gyűlöletkeltés, vagy az erdélyi tolerancia mellett foglal állást a magyarság, amelynek egyik leghatékonyabb eszköze az elmúlt harminc évben a törvényesség betartása volt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS