2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mit keresett Úzvölgyében az augusztusi bukaresti tüntetés fő „verőlegénye”?

2019. június 07. 20:14, utolsó frissítés: 2019. június 08. 17:21

Frissítés: Időközben egy olvasónk küldött egy fényképet, amelyen az látszik, hogy Sebastian Gheorghe Cucoș a helyszínen tartózkodó magyar politikusokkal tárgyal. Olvasónk azt is jelezte, hogy tudomása szerint Cucoș arról egyeztetett a magyar vezetőkkel, hogy a koszorúzni készülő román csoport a temető külső falánál, ott, ahol egy román tábla van kihelyezve, ott koszorúzhatna, de a temetőbe nem mehetnének be.


Cucoș tárgyal a magyar vezetőkkel a román nacionalisták megérkezése előtt. A fotót olvasónk küldteCucoș tárgyal a magyar vezetőkkel a román nacionalisták megérkezése előtt. A fotót olvasónk küldte


Megkeresésünkre Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy valóban beszéltek Cucoș-sal, akiről ő akkor még nem tudta, hogy kicsoda.

"Első körben a Hargita megyei csendőrparancsnokkal egyeztettem, hogy ahol van a román felirat, ott a románok koszorúzhatnak, utána elmennek, és mi is hazamegyünk. A parancsnok elment, örült, hogy van egy kompromisszum, aztán visszajött, és láttam az arcán, hogy valami nagy baj lehet. Nyugtatgattam, hogy bármi szabálytalanság történik, vállalni fogjuk a felelősséget. Nagy ijedtség volt az arcán, és később vált számomra világossá, hogy mitől lehetett. Amikor ránk törtek a tülekedők, akkor ő és csapata voltak a legnagyobb védelmezőink, őt magát többször is leverték a földre, és kollégáit is. Mintegy 13 Hargita megyei csendőr hősiesen vigyázott ránk. Azt gondolom, az volt kitervelve, hogy minket meg kell leckéztessen ez a csőcselék" - mondta Borboly a Transindexnek.

Az elnök elmondása alapján Cucoș azután érkezett meg, hogy a Hargita megyei csendőrkapitány elment, és azt szorgalmazta, hogy a magyarok álljanak el a kapu elől, és akkor minden rendben lesz. Ezt ők megtagadták, és - Borbolynak úgy tűnt-, hogy végül Cucoș is elfogadta, hogy csak a temetőn kívül legyen a koszorúzás.

Borboy most már úgy gondolja, hogy a csendőrök is részesei voltak a magyar közösség elleni megfélemlítési akciónak, csak a hiba akkor csúszhatott be a számításukba, amikor nem avatták be ebbe a Hargita megyei csendőröket is. "Jól látszott, hogy a Hargita megyeiek felszerelés nélkül küzdöttek értünk, míg az úgynevezett maszkosok, akik teljes felszerelésben jelentek meg, nem tettek semmit, amikor a csőcselék elindult felénk" - mondja az tanácselnök, aki egyébként ma közleményben köszönte meg a Hargita megyei csendőrök munkáját.

----------------

A podul.ro portál szúrta ki először egy székelyföldi tévé felvételei alapján, hogy az úzvölgyi incidens közepette megjelent egy olyan figura is, aki nemrég nagy médiafigyelmet kapott Romániában. Sebastian Gheorghe Cucoșról van szó, aki tavaly augusztusban azzal lett híres, hogy ő vezényelte az úgynevezett “diaszpóra-tüntetésen” augusztus 10-én a békés tüntetőkre a csendőröket, akik meglehetősen erőszakosan, és sok könnygázzal léptek fel.A főcsendőr felbukkanása a videóban 2:40-kor és 8:40-kor történik.

Cucoș jelenleg a csendőrség vezérkari főnöke, Carmen Dan belügyminiszter jobbkeze, akinek jelenléte meglepő, hiszen viszonylag kis számú emberre kellett számítani a temetőnél. Cucoș több, a helyszínen készített videón is felbukkan, egyszer a felhevülten közelgő román tömeg és a magyarokat védő csendőrsorfal között áll, máskor a középen álló magyar politikusoknak hadonászik, mert benyomulni készül a tömeg, és Cucoș jelzi, hogy jobb, ha elállnak az útból.

Nem tudni tehát, mivel volt indokolható a vezérkari főnök bevonása az akcióba, főleg azért, mert nem egyedül ő volt bukaresti vendég, hanem néhány tucatnyi fociultra is érkezett. Ők voltak azok, akik a temető oldalán bemászva végül megostromolták, és megrongálták a főkaput, és néhányan botokkal ütötték az azt védő magyarokat.

Cucoș egyébként több más felvételen is feltűnik, az uh.ro saját összeállítást is készített róla, íme:Mi a saját riportunkban egyelőre nem találjuk, de ha ti megtaláljátok a képeken, jelezzétek nekünk.

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS