2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meleşcanu: a nagykövetség elköltöztetésével kapcsolatos nyilatkozatok jelentették az egyik gondot az ENSZ-szavazáson

2019. június 11. 09:27, utolsó frissítés: 09:37

Az izraeli román nagykövetség Jeruzsálembe való költöztetéséről tett nyilatkozatok jelentették az egyik gondot az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) pénteki közgyűlésén, amikor Románia, az arab országok szavazatát elveszítve, nem került be a Biztonsági Tanács (BT) nem állandó tagjai közé, nyilatkozta hétfőn Teodor Meleşcanu külügyminiszter.

'A külügyminisztérium soha nem hozott olyan döntést, hogy a nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti (...) Csupán felmértük e lehetőség előnyeit és a hátrányait, de főként azt, hogy milyen törvényes aspektusai vannak egy ilyen döntésnek. Két-három ilyen elemzést végeztünk, elküldtük a kormánynak (...), és igen, sajnos ez jelentette az egyik gondot az arab országok voksával kapcsolatban' - mondta a miniszter.

A tárcavezető nyomatékosította, ő folyamatosan hangoztatta, hogy az ország hivatalos álláspontját kell figyelembe venni.

Arra a kérdésre, hogy mondta-e annak idején Liviu Dragnea volt képviselőházi elnöknek, hogy a nagykövetség elköltöztetéséről szóló nyilatkozatok azt eredményezhetik, hogy Románia nem szerzi meg a nem állandó tagságot az ENSZ Biztonsági Tanácsában, Meleşcanu így válaszolt: 'Igen, mondtam'.

Románia nem került be az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának (BT) nem állandó tagjai közé a következő két esztendőre a pénteki szavazás nyomán.

Az ENSZ Közgyűlése pénteken úgy döntött, hogy Észtország, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Niger, Tunézia és Vietnám lesz 2020 januárjától 2021 végéig az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt új, nem állandó tagja.

A balti állam ezzel maga mögé utasította a tisztségre szintén pályázó Romániát - közölte az AFP.

Észtországnak két fordulóban sikerült nyernie Romániával szemben, Kelet-Európának ugyanis egyetlen helyet tartottak fenn, és ez a térség - más régiókkal ellentétben - nem tudott egyetlen közös jelöltben megállapodni.

Miután az első fordulóban nem sikerült megszereznie az ENSZ 193 tagállama szavazatának kétharmadát, Észtország végül a második fordulóban 132 szavazatot kapott, míg Románia csak 58-at. (Románia az első fordulóban 78 szavazatot kapott.) (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS