2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kedden szavaznak a szenátusban a külügyminiszter elleni indítványról, az RMDSZ valószínűleg igennel szavaz

2019. június 11. 12:00, utolsó frissítés: 20:12

Az ellenzéki pártok közül az USR a PNL és a PMP még június 3-án egyszerű indítványt nyújtott be Teodor Meleşcanu külügyminiszter ellen a május 26-i EP-választás és referendum külföldi lebonyolítása miatt. Az egyszerű indítványról kedden tárgyalnak és szavaznak a szenátusban.

A diaszpórában élő román állampolgárok közül sokan nem tudtak leszavazni május 26-án a külképviseleteken, a fenti ellenzéki pártok pedig úgy értékelik, hogy ez a felelősség a külügyminisztert terheli.

Az indítvány szövegében azt írják az ellenzéki pártok, hogy a május 26-i szavazásokon történtek jelentették az utolsó cseppet, ami miatt „betelt a pohár”. Felróják továbbá a külügyminiszternek, hogy korábban tett olyan kijelentéseket, amelyek szerint megerősítené az ország kapcsolatait a Orosz Föderációval, holott az ellenzék pártok azt állítják, hogy Oroszország eléggé merev álláspontot képvisel Romániával szemben, annak NATO és EU-tagsága miatt.

A külügyminisztert az elmúlt napokban is sok kritika érte az ellenzéki pártok részéről főleg amiatt, hogy Románia nem került be az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nem állandó tagjai közé.

Az RMDSZ valószínűleg megszavazza az indítványt

Portálunk megkereste Cseke Attilát, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjét, aki elmondta, arról, hogy meg fogják-e szavazni az indítványt, a frakciónak kell döntenie, de hozzátette, valószínűnek tartja, hogy igennel szavaznak az indítványra, mert véleménye szerint "nem lehet azt állítani, hogy minden tökéletes volt és mégis egyesek nem tudtak szavazni".

Fotó: Facebook / Cseke AttilaFotó: Facebook / Cseke Attila


Cseke úgy gondolja, a külügyminisztérium nagymértékben felelős azért, hogy sok külföldön élő román állampolgár nem tudott szavazni, de emellett hangsúlyozta, hogy meg kell hallgatni a külügyminisztérium véleményét is. Az RMDSZ szenátora elmondta, Meleșcanutól a meghallgatás során meg fogják kérdezni, hogy amikor bejelentették az azonos időben tartott népszavazást, akkor hoztak-e létre új szavazókörzeteket, mert lehetséges, hogy a minisztérium csak az EP-választásokra méretezte a voksolást.

Az RMDSZ politikusa ugyanakkor hozzátette: "a külügyminiszter személyével kapcsolatosan az RMDSZ-nek nagyon-nagy fenntartásai vannak", mert azok a nyilatkozatok, amelyek az Úz-völgyében történtek kapcsán a külügyminisztériumot elhagyták, "megengedhetetlenek". (hírszerk./digi24.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS