2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Smaranda Enache: előre kitervelt és gondosan felépített provokációnak tartom az úzvölgyi történéseket

2019. június 11. 16:44, utolsó frissítés: 16:49

"Előre kitervelt és gondosan felépített provokációnak tartom az úzvölgyi temetőnél történteket, annak ellenére, hogy a történelem és a hagyomány is szolgáltathat alapot az ilyen incidensekre. Azonban az, hogy egy szélsőséges csoport megjelenik és randalírozni kezd, nem a véletlen műve" - fejtette ki megkeresésünkre Smaranda Enache neves emberjogi aktivista, a Pro Európa Liga társelnöke az úzvölgyi konfliktus kapcsán.


Az emberjogi aktivista szerint ahhoz a döntéshez, hogy egy polgármester román sírokat hozzon létre egy magyar temetőben, valakinek biztatnia kellett. Hozzátette, “érdekes lenne megtudni, hogy ki vette rá egy egyszerű község polgármesterét, hogy ilyen eljárásba kezdjen.”

Smaranda Enache elmondta, az hogy szervezetten érkeztek szurkolói csoportok a helyszínre, számára provokációnak tűnik, amelyet “szélsőséges csoportok rendeztek, a Noua Dreaptă, a Vasgárda hívei, de még Traian Băsescu volt elnök csoportjai is, akik egyre inkább átveszik Vadim Tudor elveit, és ezzel próbálják a pártjukat újrabrandelni”.

A Pro Európa Liga elnöke nem tartotta helyesnek azt sem, hogy az RMDSZ és általában a magyar politikusok nem jöttek rá az első pillanattól kezdve, hogy ez provokáció lehet, és elmentek a helyszínre. Ahogy fogalmazott “taktikai hibának” tartja mindezt. “Tudom, hogy itt érzelmekről van szó, és meg kell védeni a közösség jogait, de harminc év után észre kellene venni, amikor provokáció történik, és nem jó partnernek lenni ebben” - tette hozzá. Véleménye szerint “akik odamentek, visszaéltek azzal a helyzettel, hogy kivonultak oda a magyarok”.

Smaranda Enache biztosnak tarja, hogy szervezett folyamatról van szó, és, hogy a csoportosulásnak vannak valamilyen érdekei is. Hozzátette, “az is jól látszik, hogy a szélsőséges nacionalizmus még mindig hívekre talál Romániában is”. Mint mondta, sok elemző beszél arról, amikor Nyugat-Európában vizsgálják a szélsőségeket, hogy geopolitikai érdekek fűződnek ezekhez, többször van példa orosz titkosszolgálati részvételre, beleavatkoznak a választásokba is.

“Nekem az 1990-es eseményekkor is az volt az érzésem, hogy ott is létezett egy geostratégiai érdek. Románia sorsa még nem volt tisztán eldőlve, nem lehetett tudni, hogy Nyugat-Európához zárkózik fel, vagy része lesz egy oroszok által vezetett struktúrának, de minderre nem volt bizonyíték” -mondta. Az emberjogi aktivista kifejtette, a szélsőséges csoportokat fel tudják használni a titkosszolgálatok, és fel tudják tüzelni őket. Smaranda Enache elmondta, az Európai Unió most a legnagyobb krízisén megy keresztül, sok az ellentét, és sokan azt mondják, hogy bele is fog halni ebbe. Az emberjogi aktivista szerint “amikor hagyjuk magunkat ilyen forgatókönyvekbe belesodródni” arra is figyelni kell, hogy kinek áll az érdekében, hogy ellentéteket szítson népek és államok között. Összegzése szerint elsősorban radikális csoportokról van szó, akiket valaki megszervezett, és ezek a szervezők kapcsolatban lehetnek akár az orosz titkosszolgálatokkal is.

A Pro Európa Liga elnöke szerint “az ilyen forgatókönyveknek általában van egy felépítése, és tisztában kell lennünk azzal, hogy ez lehet egy provokáció-sorozat kezdete, vagy főpróbája is”. Hozzátette, “én merem azonban állítani, hogy Erdélyben ez most nem sikerülhet”. Elmondása szerint a marosvásárhelyi események “egyféle antitestet termeltek az erdélyiekben, vannak konfliktusok, van nézeteltérés, de nincs kereset az erőszakra”. Ezt azzal egészítette ki, hogy megérzése szerint az erdélyi összefogás és identitás is megerősödött mostanában.

“Most úgy néz ki, hogy Kárpátokon kívüli csoportokat próbálnak mobilizálni, mert Erdélyben nincs kereset a Funar-féle politikusok irracionális szövegeire. Hiába próbálják szítani a feszültséget, hiszen Erdélyben nem vevők rá az emberek” - tette hozzá. Enache azt is elmondta, a nyarait egy román-magyar községben tölti és a napokban beszélt az emberekkel az utcán az Úz-völgyével kapcsolatosan. “Az emberek azt mondják, hogy mindenki fogja vissza magát, mert ilyen akciókra semmi szükség nincs” és, hogy “az az általános vélemény, hogy mindig is jól megfért a két közösség egymás mellett”. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS