2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen Hunor: félreértelmezték a nyilatkozatomat, amelyben Románia igazi arcáról beszéltem

2019. június 12. 09:11, utolsó frissítés: 09:53

Kelemen Hunor szerint félreértelmezték nyilatkozatát, miszerint az úzvölgyi temetőnél történtek megmutatták Románia igazi arcát, ő ugyanis nem az ország lakosságára gondolt, amikor ezt mondta, hanem arra, hogy az illetékes hatóságok nem tettek eleget kötelességüknek.


„Kicsit félreértelmezték azt a nyilatkozatomat, amelyben Románia igazi arcáról beszéltem. Én nem a román emberekre gondoltam, mert hiszen a románok között is nagyon sokféle ember van, akárcsak a magyarok, az olaszok vagy a németek között. Arra értettem, hogy a román hatóságok, a központi hatóságok nem teljesítették a kötelességüket” - fogalmazott az RMDSZ elnöke a Digi24 televízió kedd esti műsorában.

Kelemen leszögezte, az általa vezetett alakulatnak „egyáltalán nem válik hasznára" az úzvölgyi temető körül kirobbant botrány, és a szövetség már április első felében szorgalmazta a helyzet rendezését, „az eredeti állapot visszaállítását”, az RMDSZ képviselői már akkor tárgyalásokat folytattak az ügyben Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnökkel, a Liberálisok és Demokraták Szövetségét vezető Călin Popescu-Tăriceanuval, Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, valamint Carmen Dan belügyminiszterrel.

„Azt a választ kaptuk, hogy nem létezik semmiféle engedély, valóban törvénytelenül zajlott az építkezés. De mi ennél többet vártunk volna: közbelépést, a munkálatok leállítását, a rend visszaállítását. Mert ott nemcsak az ország törvényeit szegték meg, hanem nemzetközi megállapodásokat is” - hangoztatta.

Kelemen Hunor szerint múlt héten a közösségi oldalakon látni lehetett, hogy mozgósítás zajlik, és az RMDSZ kérte a kormány képviselőitől, a hősök napján ne engedjék be a temetőbe az extrémista szervezetek képviselőit, Carmen Dan belügyminisztertől azonban azt a választ kapták, hogy nemzetközi temetőről lévén szó, nem tilthatják meg senkinek, hogy részt vegyen az új keresztek felszentelésén.

„Én nagyon jó véleménnyel vagyok a román csendőrségről. Ha a csendőrség akarja, ha parancsba kapja, képes megállítani 400 embert is, és 4000 embert is. Főleg abban a völgyben. Ez attól függ, milyen parancsot kapnak. De ők csak ültek a buszokban, nem léptek közbe” - tette hozzá Kelemen.

A szövetségi elnök nyomatékosította, az RMDSZ már a kezdetektől javaslatot tett a probléma megoldására. „Ki lehet terjeszteni a temetőt, ki lehet alakítani egy új parcellát, ha ott akarnak emléket állítani a román hősöknek. Nincs ezzel semmi probléma. Van hely mindenkinek, de egymás mellett, nem egymáson” - fogalmazott Kelemen. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS