2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az úzvölgyi helyzetről beszélgetett Kelemen Hunor és Lucian Mîndruță a Facebookon

2019. június 12. 15:17, utolsó frissítés: 15:18

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke Lucian Mîndruță újságíró Facebookon futó, Lucian Mîndruță live nevű műsorának volt a vendége kedd este. Az interjúban főként az úzvölgyi helyzet került terítékre, de szó esett arról is, hogy mit gondolnak a románok a magyarokról, és ez miért lehet konfliktus forrása.


A beszélgetés elején Kelemen Hunor újra tisztázta, hogy az úzvölgyi katonai temetőben törvénytelenül építkeztek és arról is beszélt, hogy a dormánfalvi polgármesteri hivatal által felállított betonkeresztek alatt mások nyugszanak. Ezt szerinte egy 1926-os román felmérés is bizonyítja. Lucian Mîndruță kérdésére, hogy miért nem tették fel a térképet az RMDSZ honlapjára, a szövetségi elnök azzal védekezett, hogy az elérhető a Facebookon.

Annak ellenére, hogy Mîndruță sokszor írt már megértően a romániai magyar közösségről, még nem sikerült tudomást szereznie arról, hogy magyarul fordított sorrendben használják a neveket, ezért következetesen Hunor úrnak szólítja a vendégét. Korábban az újságíró egyébként egy publicisztikát is szentelt már ennek a témának, amelyet itt szemléztünk.Kelemen annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy az említett betonkeresztek fekete zacskókkal való letakarása provokáció volt, amely azonban nem a felvételeken megjelenő nő ötlete lehetett. Az RMDSZ elnöke azt már nem tudta megmondani, hogy honnan indulhatott valójában a kezdeményezés.

A műsorvezető közbevetésére, hogy a temetőbeli építkezések egy ALDE-s politikustól indultak, aki “az Önök koalíciójához” tartozik, Kelemen egyrészt azzal válaszolt, hogy “nem a mi koalíciónk”, másrészt elmondta, amikor a párt elnökét, Călin Popescu-Tăriceanut értesített az esetről, neki fogalma sem volt az egészről, azonban azonnal közbelépett, hogy leállítsa a már kitűzött avatóünnepséget.

Kelemen szerint az egész ügy azoknak használ, akik etnikai konfliktust akarnak szítani, “akik azt szeretnék megmutatni, hogy a románok és a magyarok nem egyeznek, akik azt akarják megmutatni, hogy a magyarok destabilizációs faktort” jelentenek. A szövetségi elnök véleménye szerint a román fél akkor járt volna el korrektül, ha a kétoldalú egyezménynek megfelelően engedélyt kér arra, hogy egy új parcellát nyithasson a temetőben.

Kelemen kifejtette, a helyzet rendezésére mindazonáltal létezik egy “rendkívül elegáns” megoldás: vissza kell állítani a temető eredeti állapotát, de módot adva az új parcella megnyitására, amely meglátása szerint csak úgy lenne lehetséges, ha a temetőt kibővítenék. Az RMDSZ elnöke azt is elmondta, hogy a temetővel szemközt egy ökumenikus kápolnát is lehetne építeni a kormány vagy a megyei tanács költségén, sőt, ha egyezményeket kötnek, az is lehet, hogy a magyar, a német vagy az osztrák kormány is beszáll a költségek fedezésébe.

Az RMDSZ elnöke feltette a kérdést, hogy miért kerülik ilyen esetben a párbeszédet, amire Mîndruță meglepő válaszában megjegyezte, a román kormány gyengének tűnne, ha ilyenkor Magyarországtól kérne engedélyt. Mire Kelemen Hunor kissé meghökkenve ismételte meg, hogy Románia aláírt egy kétoldalú szerződést, amely attól kezdve, hogy az ország ratifikálta, belső joggá válik. Mîndruță erre erősködött, hogy a kormány egyszerűen nem kérhet engedélyt, amire a szövetségi elnök azzal válaszolt, hogy nem engedély kérésről van szó, hanem megbeszélésről, ahogy tették azt a franciák, a németek és az osztrákok is.

Az adásban Mîndruță egy nem túl pallérozott történelemtudásáról tett tanúbizonyságot, amikor először az Osztrák-Magyar Monarchia határait próbálta belőni és olyasmiket mondott, hogy Szlovákia egy része talán oda tartozhatott, majd többször is visszatért arra a kérdésre, hogy ki a Monarchia jogutódja, illetve, ha vannak ilyenek, akkor a többi államtól nem kellene-e engedélyt kérni a temetőbeli beavatkozásra. Kelemen erre megjegyezte, nem akar visszatérni a történelemhez, mert “nem tudunk igazságot tenni a csatatereken”, de véleménye szerint nem kellene erőszakkal behatolni szent helyekre. Azt is elmondta, hogy léteznek kétoldalú megállapodások, majd hozzátette, tudomása szerint a botrányt követően Ausztria is diplomáciai úton érdeklődik a temetőről.

A műsorvezető elmondta még, hogy a románokat felbosszantotta a temető bezárása és az, hogy a bezárt temetőbe mégis bemehetett Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes leróni a kegyeletét. Kelemen válaszában kifejtette, a temetőt azért zárták be, mert ott törvénytelen építkezés folyt és a helyzet tisztázódásáig napi kétórás látogatási időt vezettek be. A magyar miniszterelnök-helyettes látogatását már nem tudta egészen szilárd érvekkel alátámasztani, de utalt arra, hogy Semjén látogatási időben ment el abba a temetőbe, amit a magyar állam pénzéből újítottak fel, majd hozzátette, hogy szeretné látni, hogy Dormánfalva 30 év alatt mennyi pénzt adott a temetőre.

Kelemen beszélt arról is, amit a Digi24 műsorában is elmondott, hogy a csendőrségnek módjában állt volna megállítani a tömeget, ha parancsba kapja azt. Az RMDSZ elnöke megjegyezte, nem egy civil akcióról beszélhetünk, mert “nem hiába volt ott Cucoș és voltak ott katonák, pl. Chelaru tábornok is”.

Mîndruță a temető lelakatolásához visszatérve elmondta, az volt a “legfájdalmasabb, hogy az emberek kaptak egy nacionalizmus löketet”, azonban a lakatra nem talál érveket. Kelemen megismételte, hogy az egész kérdéskör nem a lakattal kezdődött. Mîndruță felvetésére, miszerint a románok be tudják ismerni, hogy a dormánfalvi polgármester hibázott, a magyarok viszont képtelenek elfogadni, hogy ők is vétkesek, az RMDSZ elnöke elmondta, “el lehet fogadni, nem azzal van a probléma, de vissza kell térni oda, ahonnan a probléma indult”. Ez pedig meglátása szerint nem más, mint a törvénytelen építkezés, amelyet, ha megbeszéltünk, “rátérhetünk a lakatra is”. Majd hozzátette, hogy a temető lelakatolása valóban nem volt “a legjobb ötlet”.

A műsorvezető felvetésére, amely szerint a Honvédelmi Minisztériumnak (MApN) kellene átvennie a temetőt, Kelemen Hunor kissé felháborodva visszakérdezett, hogy mit fog csinálni vele a minisztérium, és akkor már miért nem veszi át az országban található összes katonai temetőt. Hozzátette, nem lehet tudni, milyen tervei vannak a Honvédelmi Minisztériumnak, ahogyan azt sem, hogy vannak-e kétoldalú megbeszélések a magyar kormánnyal. Kelemen azt is visszás tényezőként említette, Codrin Munteanura utalva, hogy a minisztériumban egy olyan magas rangú tisztségviselő is dolgozik, aki a sajtó forrásai szerint a “morális szerzője” volt az eseményeknek.

Mîndruță ezt követően kifejtette, meglátása szerint a konfliktus addig nem fog lecsillapodni, amíg nem tisztáznak néhány dolgot, pl. azt, hogy a románok úgy gondolják, hogy a magyaroknak felsőbbrendűségi érzésük van, utalva Kelemen kijelentésére is, amely szerint az úzvölgyi eset kapcsán “Románia megmutatta igazi arcát”. Az RMDSZ elnöke igyekezett pontosítani - mint ahogy azt megtette a Digi24 műsorában is -, hogy a kijelentését a román államra és intézményeire értette, és sokszor hangoztatott meggyőződése, hogy egyik közösség sem állhat a másik fölött. A műsorvezető közbevetésével, miszerint a román állam inkompetensnek bizonyult az illegális építkezés megállításában, Kelemen Hunor is egyetértett, és hangsúlyozta, valóban nem rosszindulatról van szó, sokkal inkább tehetetlenségről. Mîndruță ekkor egy huszárvágással próbálta meg sarokba szorítani az RMDSZ elnökét, aki parlamenti képviselő is, mondván, Kelemen is az állam része. A szövetségi elnök pedig azzal igyekezett kivágni magát, hogy amikor az RMDSZ kormányon volt, akkor nem történtek ilyen esetek. (hírszerk.)

Nyitókép: Facebook / Kelemen Hunor

ÚZVÖLGYI KATONATEMETŐ

» Román katonasírok betonkeresztjeit telepítették az úzvölgyi magyar katonatemetőbe

» Kelemen Hunor a miniszterelnökhöz fordult az úzvölgyi katonatemető ügyében

» Három szinten lépnének fel az úzvölgyi temető ügyében

» Az úzvölgyi katonatemetőben tervezett avatási ünnepség elhalasztását kérik

» Online petíciót indított Hargita Megye Tanácsa az úzvölgyi temető ügyében

» A védelmi minisztertől kért tájékoztatást Dăncilă az úzvölgyi katonatemető ügyében

» Szijjártó Meleşcanuhoz fordult az úzvölgyi katonatemető ügyében

» Dormánfalva polgármestere szerint törvényesek az úzvölgyi katonatemetőben történt átalakítások

» A képviselőház szakbizottsága bekérette a védelmi minisztert az úzvölgyi katonatemető ügyében

» Hargita Megye Tanácsa: pontról pontra cáfolhatók a dormánfalvi polgármester állításai

» Kelemen Hunor Tăriceanuval tárgyalt, aki szerint gyorsan és civilizáltan megoldható az úzvölgyi temető ügye

» Megalakult a kezdeményező bizottság az úzvölgyi rendkívüli helyzet ügyében

» Építkezési felügyelőség: törvényt sértett a dormánfalvi önkormányzat az úzvölgyi temető ügyében

» Nem avatható fel a román emlékmű az úzvölgyi katonatemetőben

» Nem avatható fel a román emlékmű az úzvölgyi katonatemetőben

» Úzvölgyi katonatemető: a magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum szerint a román fél rendre halogatja az ügyek elintézését

» Elhalasztják az úzvölgyi katonai temetőben létrehozott román katonai parcella és emlékmű felavatását

» Kelemen Hunor az úzvölgyi katonatemető ügyéről: a román hatóságoknak felelősségük van a kegyeletsértés megfékezésében

» Politikusok fognak őrt állni az úzvölgyi katonatemetőben, hogy nehogy mégis felavassák az emlékművet

» Megvan az úzvölgyi temetőőrzés beosztása és órarendje

» Civil aktivisták letakarták az úzvölgyi illegális betonkereszteket

» Csütörtök éjszaka közel 200-an őrködtek az úzvölgyi katonatemetőnél

» A Székelyföldi Önkormányzati Tanács elhatárolódik az úzvölgyi feketezsákos akciótól

» Dragnea: mértékletességre és megértésre van szükség az úzvölgyi katonatemető ügyének rendezéséhez

» Egy EP-képviselőjelölt azt állítja, hogy bántalmazták az úzvölgyi katonatemetőnél

» Băsescu és Rareş Bogdan is lecsapott a műanyag zsákokkal letakart keresztek ügyére

» A letakart úzvölgyi keresztek miatt tartottak házkutatásokat Hargita megyében

» Kihallgatják a rendőrségen Csíkszentmárton alpolgármesterét az úzvölgyi temetőben történtek miatt

» Hivatalos: az RMDSZ felmondta a PSD-ALDE-val való együttműködést

» Szerdától lezárnák az úzvölgyi katonatemetőt

» Jelképesen három lakattal lezárták az úzvölgyi katonatemetőt

» A védelmi tárca közölte: nem járult hozzá az úzvölgyi katonatemető átalakításához

» Ismét a kormányhoz fordult az RMDSZ az úzvölgyi katonatemető ügyében

» Dan Tanasă arra kéri a katonákat, hogy csütörtökön vonuljanak az úzvölgyi katonatemetőhöz

» Semjén Úzvölgyében: minden közösségnek joga van ahhoz, hogy virágot helyezzen el ősei és halottai sírján

» A belügyminiszter Facebookon nyugtatja a kedélyeket az úzvölgyi események kapcsán

» A Hargita megyei prefektus felszólította a csíkszentmártoniakat, hogy biztosítsák az úzvölgyi megemlékezés feltételeit

» Szijjártó Péter telefonon beszélt a román külügyminiszterrel az úzvölgyi rendezvények kapcsán

» Román provokátorok erővel törtek be az úzvölgyi sírkertbe

» Kelemen Hunor: a belügyminiszter és Hargita megye prefektusának menesztésére szólítjuk fel a miniszterelnököt

» Az RMDSZ EP-képviselői: Elítéljük a magyarság megfélemlítését célzó úzvölgyi román akciót

» Fotóriport: Kevesen múlott Úzvölgyében, hogy nem történt tragédia

» Úzvölgyi incidens: a budapesti román nagykövet megtagadta a párbeszédet a magyar külüggyel

» Alfalvi Fiatalokért Egyesület állásfoglalása: A jövő mi vagyunk

» Czika Tihamér: A halottaknak mindegy. Nekünk nem

» Büntetőjogi kivizsgálás indul az úzvölgyi temető kapujának megrongálása miatt

» Székely István az úzvölgyi incidensről: nem egy egyedülálló esetről van szó

» Transindex TV: Gyászos délután az Úz-völgyében

» Mindannyiunk kudarcának nevezi az USR az Úz-völgyében történteket

» Az EMNP büntetőjogi feljelentést tesz az úzvölgyi katonatemetőben történt agresszió miatt

» A román külügyminisztérium szerint a magyarok szították a feszültséget az Úz-völgyében

» A PLUS is sajnálkozott az Úz-völgyében történteket miatt

» Markó Béla: Halottak háborúja

» Áder János is megszólalt az úzvölgyi események kapcsán

» Dăncilă a védelmi minisztérium kezelésébe adná az úzvölgyi katonatemetőt

» Úzvölgyi konfliktus: milyenek voltak a higgadt hangok a román sajtóban?

» Mit keresett Úzvölgyében az augusztusi bukaresti tüntetés fő „verőlegénye”?

» Hivatalos: Sebastian Cucoș koordinálta a csendőröket az Úz-völgyében

» Tamás Gáspár Miklós: Csak magunkra számíthatunk

» Szilágyi N. Sándor: Jelek és kérdőjelek az úzvölgyi konfliktus körül

» Videó: „Sok román fiúval csókolóztam és nem szőrös a nyelvük”. Az interetnikus szolidari

» Ágoston Hugó: Úzvölgye: kinek az érdeke?

» A katonatemető konfliktusának elhantolásáról írt Lucian Mîndruță

» Szabad Európa Rádió: a volt Kovászna megyei prefektustól származik az úzvölgyi betonkeresztek ötlete

» Szijjártó az úzvölgyi katonatemető kapcsán: elvárjuk az eredeti állapot helyreállítását

» Soós Károly: Ferenc pápával Úzvölgyében

» Smaranda Enache: előre kitervelt és gondosan felépített provokációnak tartom az úzvölgyi történéseket

» Úzvölgyi katonatemető: tovább halogatja Bákó megye a dărmănești-i polgármesteri hivatal beperelését

» Kelemen Hunor: félreértelmezték a nyilatkozatomat, amelyben Románia igazi arcáról beszéltem

» Az úzvölgyi helyzetről beszélgetett Kelemen Hunor és Lucian Mîndruță a Facebookon

» Az úzvölgyi temetőnél történteket is felróják a kormánynak a bizalmatlansági indítványban

» Bencze Ildikó: Levél a fiatal(abb) generációhoz, Úzvölgye kapcsán

» A csendőrség megbírságolta Grüman Róbertet, a Kovászna megyei önkormányzat alelnökét

» A román védelmi minisztérium tárgyalást javasolt Magyarországnak a katonai temetők ügyében

» Szijjártó Péter szerint az úzvölgyi magyarellenes akció valódi felelőseit kellene inkább megbüntetni

» Csíkszentmárton önkormányzata ismét megtámadja az úzvölgyi katonatemető telekkönyvezését

» Az úz-völgyi eseményekkel kapcsolatosan szólalt fel Benkő Erika az Európa Tanácsban

» A művelődési minisztérium jóváhagyta az úzvölgyi temető román keresztjeinek művészeti koncepcióját

» Több százan tüntettek Sepsiszentgyörgyön az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatt

» Állítólag „megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokat” mutattak a magyar félnek az úzvölgyi temető nemzetközi jellegére vonatkozóan

» Mégsem indított közigazgatási pereket Dormánfalva önkormányzata ellen a Bákó megyei prefektus

» Magyar Honvédelmi Minisztérium: a 11 románnak tekintett katonából 5 magyar állampolgár volt

» Megemlékeztek az úzvölgyi csatáról a 75. évfordulón

» Ha vétkesnek találják, akár 100 ezer lejre is megbüntetheti Tánczosékat a CNCD

» Ortodox nacionalisták terveznek fáklyás felvonulást az úzvölgyi katonatemetőben

» Ezért késik a román és a magyar hadisírgondozó hivatal újabb tárgyalása

» Úz-völgye: állati eredetűek a „százötvenedik román katonának” tulajdonított csontok

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS