2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az úzvölgyi temetőnél történteket is felróják a kormánynak a bizalmatlansági indítványban

2019. június 12. 15:38, utolsó frissítés: 15:52

Romániának Európa-párti jövőképpel rendelkező kormányra, és a 27 helyett legtöbb 15 minisztériumra van szüksége, amelyek az ország prioritásaival foglalkoznak: az egészségügy, az oktatás, a közberuházások és az uniós alapok lehívásának kérdéseivel - olvasható a bizalmatlansági indítványban, amelyet ellenzéki pártok terjesztettek be szerdán a parlament elé.


Az RMDSZ javaslatára bekerült a beadvány szövegébe az úzvölgyi katonai temető körül kialakult helyzet és a megyeitanács-elnökök megválasztását módosító sürgősségi kormányrendelet kérdése is.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) törvényhozói által kezdeményezett beadvány szerint a leendő kormánynak kötelessége egy korszerű szavazási rendszert bevezetni, amely lehetővé teszi a külföldön tartózkodó román állampolgárok számára is az akadálymentes voksolást.

A PNL képviselőházi frakcióvezetője, Raluca Turcan szerint a PNL mellett a USR, a PMP és az RMDSZ törvényhozói írták alá a dokumentumot.

Az aláírók szerint május 26-án az ország szavazópolgárai egyértelműen „az utóbbi 30 év legártalmasabb kormánya elleni bizalmatlansági indítványra szavaztak”, és nemet mondtak a Szociáldemokrata Párt Európa-ellenes és igazságszolgáltatás-ellenes diskurzusára.

A PNL, az USR és a PMP képviselői szerint véget ért Viorica Dăncilă miniszterelnöki mandátuma, és Teodor Meleşcanu külügyminiszterrel, valamint Carmen Dan belügyminiszterrel együtt felelnie kell a május 26-i, külföldön lezajlott szavazás problémái miatt.

„Ha nem sikerült elgázosítani augusztus 10-én Bukarestben azokat a román állampolgárokat, akik nem akartak egy inkompetensek és korruptak által vezetett országot, most jónak tartotta megalázni őket, csúfot űzni belőlük, vég nélküli sorokban tartani őket, amelyeket kiállva végül még csak nem is tudtak szavazni. Vallja be ma a román nép előtt, hogy mi lett volna a május 26-i választások eredménye a PSD-re nézve, ha a külhoni románok is tudtak volna szavazni! Sajnos ön utána se hazudtolta meg önmagát, és ahelyett, hogy lemondott volna és megkövetné a románokat az ön által irányított demokráciaellenes merényletért, ön továbbra is fittyet hányt mindenkire, és Titus Corlăţeant szándékozott a kormány tagjává kinevezni, aki 2014-ben űzött csúfot a románokból és megakadályozta őket a szavazásban” - olvasható a kormányfőhöz intézett szövegben.

Az indítvány aláírói úgy vélik: nem lehet már bízni abban, hogy a PSD és az ALDE végleg lemondott volna az igazságszolgáltatás, a büntetőjog elleni „támadásról”, mert „a PSD talán fellélegzett, miután megszabadult Liviu Dragneától, de a pártállam új vezetőségét ugyanazok veszik körül, akiknek komoly gondjaik vannak az igazságszolgáltatással, és türelmetlenül dörzsölik a kezüket, hogy újabb sürgősségi kormányrendeletet adjanak ki, amely a korruptaknak kedvez.”

Az ellenzék azt is nehezményezi, hogy a kormány párt- és állampropagandára használja fel a közszolgálati rádiót és televíziót, valamint, hogy „futószalagon” adja ki a sürgősségi rendeleteket.

„Minden, a PSD-t vagy az ALDE-t támogató szavazat a románok május 26-én kifejezett akarata elleni szavazat! Minden, a bizalmatlansági indítványt támogató szavazat egy újabb esélyt jelent Romániának” - érvelnek a beadvány megszövegezői.

A bizalmatlansági indítvány szövegébe az RMDSZ kérésére az is bekerült, hogy: bár a kormánynak lehetősége lett volna helyreállítania a törvényességet az úzvölgyi katonatemető ügyében, de ehelyett káoszt teremtettek és megtépázták az állami intézmények hitelét is, írja a g4.media.ro. Felróják a kormánynak azt is, hogy bár június 6-án az úzvölgyi katonatemetőnél történt incidensekkor a megoldások a kezükben voltak, ők mégsem léptek, hanem a szükséges párbeszéd helyett a karhatalmi erők „bohózatba illő” helyszíni jelenlétét választották.

A bizalmatlansági indítvány szövegét szerdán 15 órakor olvasták fel a parlamentben és június 18-án, kedden vitáznak róla. (g4media.ro/Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS