2020. aug. 14. péntekMarcell
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sorina Pintea az egységes informatikai rendszerről: kemény pénzeket kaptak, de nem értenek hozzá

2019. június 13. 09:48, utolsó frissítés: 09:48

Nem az egészségügyi minisztérium, hanem az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) kezeli a családorvosok által használt egységes informatikai rendszert, amelyről az orvosok azt állították, hogy az összeomlás szélén áll - jelentette ki Sorina Pintea egészségügyi miniszter.

„Nem az egészségügyi minisztérium kezeli ezt a rendszert. A minisztérium a rendszerre nem kötött szerződést, nem fizetett érte és nem kezeli. A rendszert Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) kezeli” - szögezte le Pintea, hozzátéve, hogy az orvosok által jelzett rendellenességek miatt indítványozta néhány hónappal ezelőtt a CNAS vezetőségének leváltását és az egész rendszer leellenőrzését.

„Kemény pénzeket kaptak emberek azért, hogy belülről működésben tartsák ezt a rendszert, de nem értenek hozzá” - jelentette ki a szaktárca vezetője. „Ismétlem, nem az egészségügyi minisztérium kezeli ezt, és a CNAS nem tartozik az egészségügyi minisztérium alárendeltségébe, csak a koordinálása alá” - mondta.

Felidézte, hogy a 2012-ben életbe ültetett rendszert több ízben módosították, de anélkül, hogy figyelembe vettek volna bizonyos aspektusokat, például a felhasználók nagy számát. 'Pénzt pazaroltak a rendszer fenntartásával megbízott személyek felkészítésére, akik nem értenek hozzá, mert nem kaptak megfelelő képzést. Ezeket a dolgokat nem lehet egyik napról a másikra megoldani' - tette hozzá Pintea.

A Háziorvosok Országos Szövetsége (SNMF) szerdán adott ki közleményt, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy teljes összeomlás szélén áll az általuk használt egységes informatikai rendszer.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS