2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még Dorin Floreának sem tetszik a marosvásárhelyi orvosi egyetem új neve

2019. június 17. 12:35, utolsó frissítés: 12:37

A magyar professzorok beleegyezése nélkül nevezték át a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemet, amely felvette George Emil Palader Nobel-díjas román származású amerikai tudós nevét.

A Krónika szerint a RMDSZ politikusai és a kar professzorai abban reménykednek, hogy az az utólagos tiltakozások és tárgyalások kedvező eredményt hoznak, és Miskolczy Dezső nevét is a Nobel-díjas tudós neve után lehet „kapcsolni”.

A lap szerint a névválasztás még Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert is zavarja, aki a városháza Facebook-oldalán fejtette ki, hogy a névadás előtt az illetékesek kikérhették volna azok véleményét is, akik részesei lehettek az egyetem fénykorának. Szerinte az egyetem megérdemelte volna, hogy létesítőiről és felvirágoztatóiról nevezzék el, és inkább a Bancu–Maros páros nevét kellene viselje.Az RMDSZ Erdély-szerte aláírásgyűjtésekbe kezd az átnevezés miatt, az egyetem magyar oktatói pedig a megkésett párbeszédben reménykednek. A lap szerint a névválasztás magyar részről azért váltott ki nagy felháborodást, mert az teljesen figyelmen kívül hagyja a magyar közösség akaratát, valamint azt sem veszi figyelembe, hogy a második világháború után a MOGYE-t kimondottan az erdélyi magyar közösség számára hozta létre Mihály király.

Leonard Azamfirei rektor az MTI kérdésére, miszerint a magyar hagyományú egyetem nevében helye lenne-e egy magyar tudós nevének is, azt válaszolta, hogy „ez tárgyalási téma lehet”. A lap úgy tudja, hogy a kérdés leghamarabb június 21-én kerülhet terítékre, amikorra Azamfirei tárgyalásra várja a magyar tagozat képviselőit. (Krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS