2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alapfokon elutasították Dan Tanasă egyesületének feloszlatását

2019. június 18. 10:10, utolsó frissítés: 10:10

A bukaresti 3. kerületi bíróság első fokon elutasította Árus Zsolt civil jogvédő arra vonatkozó kérését, hogy számolják fel a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC), mert szerinte az jogszerűtlenül működik, mivel nem teljesítette az egyesületekre és alapítványokra vonatkozó törvényes feltételeket, írja a Székelyhon.

Árus még tavaly decemberben közölte, hogy a bírósághoz fordult mivel a blogger egyesülete sem az egyesületi kormányrendelet feltételeinek, sem a saját alapszabályában rögzített kitételeknek nem felel meg.

A jogvédő elmondása szerint az ADEC alapszabályában az áll, hogy az egyesület igazgatótanácsának kétéves a mandátuma, az egyesület azonban nem jegyzett be a bíróságon új igazgatótanácsi tagokat azóta, hogy 2016-ban lejárt a vezetőségi tagok mandátuma. Árus továbbá azt is felrótta, hogy az egyesület alapszabályában nem szerepelnek azok a célok, amelyek az ADEC tevékenységében megmutatkoznak.

A portál beszámolójából az derül ki, hogy az ügyben június 14-én hirdettek ítéletet, amely szerint a bíróság elutasította a keresetet, alaptalannak minősítve azt.

Árus Zsolt elmondása szerint a bírósági meghallgatásra őt is beídézték, ahol ismertette a bíró előtt az érveit, azonban az ügyész azt mondta, el kell utasítani a keresetet, mert az egyesület 2017-ben meghosszabbította a vezetőtanács mandátumát, és Tanasă jogosan képviseli az ADEC-et.

Árus Zsolt szerint azonban ez nem igaz, mivel az a jegyzőkönyv amire hivatkoznak nincs hitelesítve, nem nyújtották be a bíróságra és nincs bejegyezve a nyilvántartásba sem, ahogy ezt a törvény szabályozza.

Az elsőfokú ítélet ellen fellebbezés nyújtható be, a jogvédő úgy nyilatkozott, hogy az ítélet indoklásának ismeretében dönt majd a fellebbezésről. (Székelyhon)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS