2021. május 12. szerdaPongrác
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hét meleg pár pereli Romániát az Európai Emberjogi Bíróságon

2019. június 18. 13:02, utolsó frissítés: 13:02

Hét meleg pár pereli a román államot az Európai Emberjogi Bíróságon (CEDO), amiért az nem ismeri el jogukat a családi élethez.


Florin Buhuceanu és Victor Ciobotaru párkapcsolatban élő férfiak a CEDO-hoz fordultak, miután a román hatóságok megtagadták, hogy elismerjék a családi élethez való jogukat, holott azt egy alkotmánybírósági döntés is lehetővé teszi. Az Accept civil jogvédő szervezet közleménye szerint rajtuk kívül még 6 romániai meleg pár pereli emiatt az államot.

Románia 2011-ben elfogadott polgári törvénykönyve tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző nemű személyek jegyezték-e be.

Márciusban előbb a szenátus, majd a kormány is elutasította azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna az azonos nemű pároknak, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatban éljenek. A kormány negatív véleményezésében akkor azt állította, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatokról nincs kötelező uniós szabályozás.

Tavaly júniusban a román alkotmánybíróság is határozatot hozott arról, hogy a tartós kapcsolatban élő azonos nemű pároknak is joguk van kapcsolatuk, valamint az ebből származó jogok és kötelezettségek (vagyonközösség, öröklés) törvényes elismerésére. Mivel egyetlen országot sem lehet a melegházasság legalizálására kötelezni, az azonos neműek esetében egy számukra is nyitott alternatív jogintézmény, az „élettársi szerződés” bevezetése lehet a megfelelő módszer a megkülönböztetés nélküli jogegyenlőség elvének érvényesítésére - ajánlotta akkor a román alkotmánybírság.

Az alkotmánybíróság egyébként tavaly júliusban elismerte az azonos nemű házasfelek szabad helyváltoztatási és tartózkodási jogát is. A bíróság döntésére azért volt szükség, mert egy román és egy amerikai meleg házaspár esetében a román állam semmilyen jogkört nem akart elismerni, ami a Belgiumban megkötött házassággal jár. A döntés értelmében az amerikai felet ezáltal megilleti Romániában a letelepedés joga.
(hotnews.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS