2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dăncilă nem kívánja senkinek, hogy rácsok mögött üljön, ha a törvény lehetővé teszi számára a szabadulást

2019. június 19. 11:12, utolsó frissítés: 11:12

Viorica Dăncilă miniszterelnök bevallása szerint nem gondolt arra, mi történne, ha az alkotmánybíróság Liviu Dragneának kedvező döntést hozna a háromtagú bírói testületeket érintő beadvány ügyében, és a volt szociáldemokrata pártelnököt ennek nyomán kiengednék a börtönből.


Az Adevărul live újságírója többek között azt is felvetette a kormányfővel készített keddi interjún, hogy az alkotmánybíróság július 3-án tárgyalja ismét Florin Iordache képviselőházi alelnöknek a háromtagú bírói testületekkel kapcsolatos beadványát, és amennyiben a taláros testület alaptörvénybe ütközőnek ítéli ezek megalakítását, Dragnea esetleg szabadulhat a börtönből.

"Nem gondolkodtam ezen. Az alkotmánybíróságnak jogában áll bármilyen döntést hozni. Nem szeretném beleártani magam az igazságszolgáltatásba, és nem kívánom senkinek, hogy rácsok mögött üljön, ha a törvény lehetővé teszi számára a szabadulást. De nem akarok erről beszélni, főleg hogy július 3-án Románia számára fontos eseményre kerül sor, hiszen mérleget vonunk a román EU-elnökség tevékenységéről az Európai Parlament strasbourgi székhelyén" - reagált a témára Viorica Dăncilă.

A képviselőház március 25-én emelt panaszt az alkotmánybíróságon, a parlament és a legfelsőbb bíróság közti alkotmányos konfliktus megállapítását kérve a korrupciós ügyeket - a jogerősen három év fél év börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragnea ügyét is - tárgyaló bírói tanácsok kapcsán. Az alsóház beadványát akkor Florin Iordache alsóházi alelnök írta alá, mivel Liviu Dragnea akkori házelnök egészségügyi problémákra hivatkozva abban a periódusban néhány napra rá ruházta át házelnöki teendőit. A beadvánnyal kapcsolatos döntéshozatalt többször is elhalasztotta az alkotmánybíróság, legutóbb július 3-át szabták meg az újabb tárgyalás időpontjaként. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS