2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dăncilă értékelte pártja helyzetét a bizalmatlansági indítvány bukása után

2019. június 19. 16:16, utolsó frissítés: 17:16

Viorica Dăncilă miniszterelnök rögtön a kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány bukása után interjút adott az Adevărulnak.

A miniszterelnök megerősítette korábbi kijelentését, miszerint nem kíván indulni az államelnök-választásokon és párjának azt a jelöltjét fogja támogatni, aki a legjobban jegyeznek a közvélemény-kutatások. Viorica Dăncilă elmondta, nem lát arra esélyt, hogy a PSD kifejezetten kérje arra, hogy megmérettesse magát a választáson. Véleménye szerint pártelnökként sokkal többet tud segíteni a jelöltnek: “A párt elnöke, az aki effektív összezárja a sorokat a jelölt mögött, hogy a legnagyobb esélyünk lehessen” - mondta. A miniszterelnök hozzátette, nem tekinti gyengeség jelének, hogy pártelnökként nem jelölteti magát az államelnök-választásokon.Viorica Dăncilă a tegnap lezajlott bizalmatlansági indítványi szavazásról elmondta, komolytalannak tartotta, mert nem használtak érveket “csak személyes támadásokat” és nem álltak elő sem egy kormányprogrammal, sem egy kormánytervezettel.

A PSD ügyvivő elnöke úgy vélte, a bizalmatlansági indítvány bukása és a kormány megerősítése nem lesz hatással arra, hogy pártja június 29-i kongresszusán befutó jelölt legyen a pártelnöki székben. Hozzátette, ha szerette volna, nem kellett volna kongresszust rendezni, de legitimálni akarta a vezetését.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy abban az esetben, ha elveszti a választás a kongresszuson, nem fog lemondani mint kormányfő, de jó “felvetésnek” tartja, hogy a párt elnöke egyben miniszterelnök is legyen. “Volt már tapasztalatunk abban, hogy a párt elnöke nem volt miniszterelnök és látják már a harmadik kormánynál tartunk” - tette hozzá.

Viorica Dăncilă szerint a PSD azért vesztette el a választásokat, mert hibáztak a megközelítésben, központi témaként az igazságszolgáltatás választották és nem hangsúlyozták azt, hogy mit tett a kormány. Véleménye szerint azzal is gondok voltak, hogy nem vették fel a közvetlen kapcsolatot az állampolgárokkal és a kommunikációjuk sem volt kielégítő.

A büntető- és büntetésvégrehatjási törvénykönyvekre vonatkozó kérdéseket a miniszterelnök próbálta a lehető leginkább megkerülni: mint mondta, amíg az alkotmánybíróság nem dönt a kérdésben, illetve amíg nem erősítik meg pártelnöki tisztségében, nem kíván jóslatokban bocsátkozni. Másrészt arról beszélt, hogy PSD-n belül mindenki úgy szavaz, ahogy szeretne, de “ha rossz döntés hoznak, az biztosan megmutatkozik a következő választásokon”.

Viorica Dăncilă a Johannis által kezdeményezett alkotmánymódosítás kapcsán elmondta, megtették az első lépést a népszavazás felé, de az államelnök-választás előtt szeretnék azt megtartani, hogy ne fedjék egymást az üzenetek.

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy nem kíván átalakításokat a kormányban, de “minden minisztert elemezni kell”. Hozzátette, “nem mondhatom, hogy bármilyen panaszom lenne.”

Az elmaradt regionális kórházakat firtató kérdést kikerülve magyarázkodásba kezdett, majd azt mondta, a konstancai kórházon kívül “megpróbáljuk megcsinálni a többit is”. (adevărul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS