2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

MOGYE-ügy: a magyar tagozat már korábban arról határozott, hogy Paladeről és Miksolczyról nevezzék el az egyetemet

2019. június 20. 16:54, utolsó frissítés: 17:10

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem rektora, Leonard Azamfirei a múlt héten jelentette be egy konferencia keretében, hogy az egyetemet George Emil Palade orvosról nevezték el. Azonban a MOGYTTE magyar tagozatának szerdai közleményéből kiderül, hogy a magyar tagozat oktatói közgyűlése 2019. április 2-án elfogadta a javaslatot, hogy az egyetem neve George Emil Palade – Miskolczy Dezső legyen. Ezt a javaslatot a magyar tagozat tisztségviselői az egyetem vezetőségének benyújtották, és erről a tanügyminisztériumot is értesítették.

Az egyetem rektora által bejelentett átnevezéséről az egyetem szenátusa hozott határozatot januárban, viszont a szenátus munkálatait a magyar tagozat képviselői bojkottálták. A kormány a MOGYTTE határozatát május 23-i döntésében megerősítette és az önálló angol kar létesítéséről is határozott.

A hírre az RMDSZ aláírásgyűjtésbe kezdett és állásfoglalásukban “minősíthetetlen inzultusnak” nevezték a kormány döntését. Azt is elmondták, hogy amennyiben az egyetem átnevezése elkerülhetetlen, úgy számunkra csak a „Babeș–Bolyai” minta szerinti névadás fogadható el, és csakis olyan személyek jöhetnek számításba a névadáskor, akik a marosvásárhelyi egyetemet alakították, tudásukkal, szolgálatukkal vagy kutatásukkal járultak hozzá ahhoz, hogy az intézmény az ország legrangosabb egyetemei közé emelkedjen. Állításuk szerint “teljesen világos, hogy ez a lépés is az egyetem magyar jellegét, múltját óhajtja száműzni, letagadni.”

A MOGYTTE magyar tagozatának közleményében azt írják, az utóbbi időben félelmetesen felgyorsult az 1945-ben román királyi rendelettel létrehozott magyar nyelvű egyemen zajló anyanyelvi orvosképzés tudatos elsorvasztása. Felháborítónak nevezték azt is, hogy egy magyar nyelvűnek alapított és jelenleg multikulturálisnak minősített egyetemen új angol kart létre lehet hozni, de magyart nem.

Mint írják, az intézmény létrejöttére, történetére és hivatására való tekintettel elengedhetetlennek tartják, hogy egy nemzetközi hírnevű, román származású tudós neve mellett a romániai magyar orvostudományban köztiszteletnek örvendő magyar tudós neve is szerepeljen az egyetem nevében.

A közlemény zárszavában kérik a magyar oktatás minőségét rontó és önállóságát sértő, bizalmatlanságot sugalló és serkentő intézkedések azonnali leállítását, az önálló oktatási struktúrák létrehozását, és az egyetemnek a hagyományaihoz és Marosvásárhely szellemiségéhez méltó elnevezését.

Leonard Azamfirei pénteken tárgyalásra várja a magyar tagozat vezetőit. A rektor korábban az MTI kérdésére, miszerint a magyar hagyományú egyetem nevében helye lenne-e egy magyar tudós nevének is, azt válaszolta, hogy „ez tárgyalási téma lehet”.

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség MOGYE-ügy munkacsoportja az eseményekre reagálva felhívást intézett az egyetem diákjaihoz, hogy a tárgyalás napján, június 21-én egy könyvvel, köpennyel, orvosi maszkkal tiltakozzanak az egyetem folyosóin, lépcsőkön, hasonlóan a téli vizsgaidőszak tüntetéseihez.(hírszerk./mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS