2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb átalakítás jöhet a kormányban

2019. június 21. 17:20, utolsó frissítés: 17:20

A kormány átalakítása lehet a téma azon a Viorica Dăncilă és a más PSD-s vezetők közötti informális találkozón, amelyet a tengerparti Neptunon rendeznek meg a hétvégén - adta hírül a Mediafax PSD-ből származó forrásokra hivatkozva.

A hivatkozott források arról is beszéltek, hogy az a két miniszterelnök-helyettesi pozíció is tárgyalásra kerül, amelyeket jelenleg Viorel Ștefan és Ana Birchall töltenek be. Viorel Ștefan július 1-jétől az Európai Számevőszékre távozik, Ana Birchall pedig csak ideiglenesen tölti be a tisztséget.

A PSD azt szeretné - annak ellenére, hogy a koalícióban erről nem voltak tárgyalások -, ha a Birchall által ideiglenesen elfoglalt stratégiai partnerségekért felelős kormányfő-helyettesi tisztet egy ALDE-s töltené be, míg a külügyminisztériumi posztot egy szociáldemokrata kapná meg - közölték a Mediafax forrásai.

Változások a minisztereknél is

Az átalakítás Răzvan Cuc szállításügyi minisztert és Bogdan Trif turisztikai minisztert is érintheti. Hasonlóképpen a Dragnea által a kormányba kinevezettek széke is meginoghat: itt Daniel Suciu fejlesztési miniszterről és miniszterelnök-helyettesről, Carmen Dan belügyminiszterről és Petre Daea mezőgazdasági miniszterről lehet szó.

Arról is keringenek hírek, hogy Daniel Suciu helyét Iulian Matache volt szállításügyi miniszter venné át, akit Marian Oprișan, a Vrancea Megyei Tanács elnöke tenne oda, abban az esetben, ha nem sikerül megszereznie a jövő heti kongresszuson a PSD ügyvezető elnöki tisztségét.

A kormány átalakítás a június 29-i rendkívüli pártkongresszus után jöhet.

A PSD belüli információk szerint a legjobb időszak erre a szeptember lenne, mert hamarosan lezárul a parlamenti ülésszak és jön a nyári vakáció ideje.

Egyes PSD-sek a kormány átszervezése mellett foglalnak állást és egy egyszerűbb kabinetet szeretnének, kevesebb miniszterrel, azonban Viorica Dăncilă nem támogatja ezt az elképzelést, így inkább az átalakítást pártolja - állítják a Mediafax forrásai.

Az államelnök-választásokon Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, Ecatarina Andronescu tanügyminiszter és Șerban Nicolae indulnának. A felsorolt jelöltek közül eddig csak Nicolae jelentette be indulását hivatalosan.

Viorica Dăncilă Felix Stroét, a konstancai PSD vezetőjét látná szívesen a párt főtitkári tisztségében, azonban az ügyvezető elnöki tisztségre még keresi a megfelelő jelöltet. A PSD ügyvivő elnöke azt szerette volna, ha Marius Oprişan tölötte volna be a második tisztséget a pártban, azonban a legutóbbi végrehajtó bizottsági (CEx) ülésén a politikus renitensnek bizonyult. Az ügyvezető elnöki pozícióra továbbá Daniel Suciu, Ecatarina Andronescu és Titus Corlățean szenátor pályáznak.

A tengerparti találkozóról a Mediafaxot Dumitru Buzatu, a vaslui-i PSD vezetője értesítette, azonban ő nem tartotta valószínűnek, hogy a kormány átalakításáról is szó esik. Mint mondta, a tanácskozásnak a párt vezetésének megszilárdítása és a statútum módosítása az elsődleges célja.

A Viorica Dăncilă vezette kormány jelenleg 25 miniszterből és egy tárca nélküli miniszterelnök-helyettesből áll. A tisztséget jelenleg Viorel Ștefan tölti be. (digi24 via mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS