2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A MOGYTTE rektora egyetlen magyar főtanszék megalakítását javasolta a követelt három helyett

2019. június 21. 19:26, utolsó frissítés: 19:47

Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője az MTI-nek elmondta: Leonard Azamfirei rektor egyetlen magyar (preklinikai) főtanszék megalakítását javasolta a magyar oktatók és hallgatók által követelt három (preklinikiai, klinikai és gyógyszerészeti) főtanszék helyett, olyan körülmények között, amikor az angol tannyelvű orvosképzés számára az egyetem idén - különösebb akadékoskodás nélkül - önálló kart hozott létre.

A magyar tagozat számára is nyilván az jelentheti a megnyugtató megoldást, ha az orvos- és gyógyszerészképzést önálló karba szervezik, de a "minimum" az, hogy megalakulnak a régóta követelt önálló főtanszékek - magyarázta a tagozatvezető. Hozzátette: ez valójában azt az állapotot jelentené, amelyet a 2011-es oktatási törvény alapján ki kellett volna alakítani az akkor még Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) néven működő felsőoktatási intézményben.

"Közben felhígultunk egy nagy tengerben. Amikor a MOGYE-ügy elkezdődött (2011) a magyar diákság 40 százalékon, tanári karunk 30 százalékon volt. A (kizárólag román tannyelvű Petru Maior Tudományegyetemmel történt) tavalyi egyesítésig a diáklétszám is leolvadt 30 százalékra, ma pedig a magyarok 18-19 százalékát képviselik az egyetem létszámának" - részletezte Szabó Béla a magyar tagozat fokozatos háttérbe szorulását.

A tagozatvezető elmondása szerint a rektor a pénteki tárgyaláson a szenátusi üléseket bojkottáló magyar oktatókat hibáztatta azért, hogy az 1945-ben még önálló magyar egyetemként alakult tanintézet egy román származású tudós, George Emil Palade amerikai Nobel-díjas orvos nevét vette fel, figyelmen kívül hagyva azt a magyar igényt, hogy az egyetem egykori tanára, Miskolczy Dezső ideggyógyász nevét is viselje. A rektor arra utalt, hogy a - követeléseik semmibe vétele ellen tiltakozó - magyar oktatók és diákképviselők tavaly április óta nem vesznek részt a szenátusi ülésein.

A pénteki egyeztetésen az RMDSZ több politikusa és Kelemen Hunor szövetségi elnök is jelen volt. A felek végül arról határoztak, hogy az egyeztetéseket még a nyári szünidő beállta előtt folytatják.

A pénteki egyeztetések idején a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség MOGYE-ügyi munkacsoportja újabb néma tüntetést szervezett az épületben. Csaknem száz orvosi köpenyt és maszkot viselő magyar diák sorakozott fel könyvvel a kezében a folyosókon, többen közülük az oktatási törvény betartását, önálló magyar kart, egyenlő jogokat követelő feliratokat emeltek a magasba. (hírszerk./mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS