2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az állítólagos csalások kivizsgálását kezdeményezte a kormánykoalíció

2019. június 24. 19:25, utolsó frissítés: 19:25

Parlamenti különbizottság felállítását kezdeményezte hétfőn a parlament együttes házbizottsága: a testület a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson elkövetett állítólagos csalásokat hivatott kivizsgálni.

A különbizottságot a két ház együttes ülésén hozzák majd létre.

Viorica Dăncilă kormányfő, a PSD ideiglenes elnöke hétfőn koalíciós partnerével, az ALDE-t vezető Călin Popescu-Tăriceanu házelnökkel egyeztetett. Ezt követően jelentette be a parlamenti különbizottság felállítását arra hivatkozva, hogy - mint fogalmazott - a lakossággal szembeni kötelességük tisztázni az igazságot a sajtó által jelzett csalásgyanúval kapcsolatban.

A kormányzati média a választások óta eltelt hónapban folyamatosan azt sugallta, hogy az ellenzéknek a külföldi szavazókörzeteknél szervezett "választási turizmussal" és a hívei által gyakorolt többszörös voksolással sikerült megnyernie az EP-választást. Elsőként a külképviseleteknél kialakult sorok miatt magyarázkodni kényszerülő Teodor Meleșcanu külügyminiszter beszélt arról, hogy egyes nyugati országokban buszokkal érkező román állampolgárok okoztak torlódást.

Șerban Nicolae, a PSD szenátusi frakcióvezetője azt hozta fel példaként az állítólagos választási csalásokra, hogy egy Spanyolországban szavazni készülő román állampolgár adatainak ellenőrzésekor az informatikai rendszer jelezte: az illető aznap egy - több ezer kilométernyire lévő - Ialomița megyei szavazókörben is leadta voksát.

A kormányfő az állítólagos választási csalásokat kivizsgáló különbizottság megalakítását "csomagban" jelentette be azzal, hogy - Klaus Johannis államfő felszólításának megfelelően - a parlament hamarosan törvénymódosítást fogad el a diaszpórában élők voksolásának megkönnyítésére, és ennek érdekében rendkívüli ülésszakon folytatja munkáját a parlament a június 30-án véget érő tavaszi ülésszaka után. Dăncilă szerint a koalíció olyan megoldást tervez, amely lehetővé teszi, hogy a külföldön élő román állampolgárok több napon keresztül voksolhassanak, illetve az elnökválasztásokra is ki fogják terjeszteni a levélben történő voksolás lehetőségét.

A román kormány vezető erejét képező PSD május 26-án történelmi mélypontnak számító 22 százalékos eredményt ért el, koalíciós partnere, az ALDE pedig be sem jutott az európai törvényhozásba. Az EP-választás a jobbközép pártok előretörését hozta Romániában, és a jobboldali elnök által aznapra kiírt korrupcióellenes népszavazás is érvényesnek és eredményesnek bizonyult. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS