2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elfogadta a kormány a közigazgatási törvénykönyvet

2019. június 25. 18:50, utolsó frissítés: 20:35

A kormány keddi ülésén sürgősségi rendelettel elfogadta a közigazgatási törvénykönyvet. Viorica Dăncilă miniszterelnök még a kabinet ülésének elején kifejtette: fontos jogszabályról van szó, amelynek kidolgozását széles körű konzultáció előzte meg. Hozzátette, a helyi önkormányzatok stabilitása érdekében bevezetik, hogy a helyi tanácsosok mandátumát bírósági határozattal érvényesítsék, és felülvizsgálják azokat a helyzeteket, amikor feloszlatják a tanácsot.

A kormányfő emlékeztetett: legitimitásuk növelése érdekében már elfogadták, hogy a megyei tanácselnököket közvetlen szavazással válasszák meg, hogy az elnök ne politikai alkudozások, hanem a választók akaratából jusson tisztséghez. Arról, hogy az RMDSZ miért nincs elragadtatva ettől, itt írtunk korábban.

Emellett módosítják a közbeszerzések keretrendszerét, az állam, illetve a helyi tanácsok köz- és magántulajdonát szabályozó jogszabályokat.

A törvénytervezet számos ellenkezést váltott ki és a Gazdasági és Szociális Tanács is negatívan véleményezte - adta hírül a HotNews. A közigazgatási szakszervezetek azt pedig állítják, hogy a kódex egyetlen célja, hogy megvédjen egy olyan érdekcsoportot, amely "feudalizálni kívánja a közigazgatást" Romániában.

A közigazgatási törvény tervezete tavaly ugyan átment a parlamenten, azonban az alkotmánybíróság elutasította azt, így a PSD-ALDE kormánykoalíció a parlamenti eljárás újrakezdése helyett a sürgősségi kormányrendeletettel fogadta el az új közigazgatási törvényt. A miniszterelnök szerint a kódex 17 korábbi jogszabály rendelkezéseit hangolja össze, sürgős elfogadására pedig az államapparátus olajozottabb működése érdekében volt szükség.

Magyar szempontból különösen aggályos, hogy az új közigazgatási törvénykönyv tervezetéből eltűntek a kisebbségek anyanyelvhasználatát bővítő rendelkezések, amelyeket korábban az RMDSZ-nek sikerült tavaly belefoglalnia a tervezetbe. Az MTI értesülései szerint a rendelet szövege még a kormányülésen is módosult, így csak az után lehet biztos tudni, hogy mi szerepel az új kódexben, miután a kabinet közzétette a keddi ülésen elfogadott jogszabály szövegét. (hírszerk./mti/hotnews/agerpres)

Nyitókép: gov.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS