2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis: a közigazgatási törvénykönyv merénylet a teljes közigazgatási rendszer ellen

2019. június 25. 20:41, utolsó frissítés: 20:41

A közigazgatási törvénykönyv merénylet a teljes közigazgatási rendszer ellen - jelentette ki kedden Klaus Johannis államfő az után, hogy a kormány sürgősségi rendelettel elfogadta az újat.

"A Szociáldemokrata Párt (PSD) minden áron be akarja bizonyítani, hogy a társdalommal szembeni megvetés kinyilatkoztatását tekinti első számú prioritásának. Klaus Johannis államfő rámutat, hogy miután két év alatt megpróbálták minden eszközzel térdre kényszeríteni az igazságszolgáltatást a korrupt PSD-vezetők kedvéért, most szétverik az egész közigazgatást a helyi bárók kedvéért. A kormány sürgősségi kormányrendelettel fogadta el a több száz jogszabályt magába foglaló közigazgatási törvénykönyvet, holott az alkotmány úgy rendelkezik, hogy ez a normatív eszköz csak kivételes esetekben alkalmazható olyankor, amikor nem halasztható egy bizonyos terület leszabályozása" - írja az Államelnöki Hivatal kedd esti közleményében.

Klaus Johannis felhívja a kormány figyelmét arra, hogy ez az eszköz - a sürgősségi kormányrendelet - nem használható túlzott mértékben, amennyiben "a polgárok május 26-án egyértelműen az átláthatóság és kiszámíthatóság szükségessége mellett tették le a voksukat".

"Ezzel a kormányhatározattal a romániai közigazgatás egész konstrukciója drámaian megváltozik. Nincs semmilyen érv, nem indokolja semmi ennek a kormányrendeletnek az elfogadását, amely súlyos merénylet az egész közigazgatási rendszer ellen" - fogalmaz a közlemény.

Klaus Johannis szerint a közigazgatási törvénykönyv elfogadása, valamint a választási törvény olyan értelmű módosítása, hogy a megyei tanácselnököket közvetlen módon válasszák meg, azt mutatja, hogy "a PSD-nek sokkal átfogóbb terve van hatalma megszilárdítására és bárói igényeinek kielégítésére".

"Ezzel a jogszabállyal egységes keretrendszert hozunk létre, és egyszerűbb, világosabb, koherensebb formába helyezzük a jelenleg 17 törvényben megtalálható szabályozásokat. Az új rendelkezések révén olyan mechanizmusokat vezetünk be, amelyek megakadályozzák a közintézmények közötti zárlatok kialakulását mind központi, mind helyi szinten. A nagyobb hatékonyság és átláthatóság érdekében világosabb eljárást határoztunk meg és rövidebb határidőket szabtunk a kormánytagok kinevezésére kormányátalakítás vagy egy tisztség megüresedése esetén" - mondta Viorica Dăncilă kormányfő a törvény elfogadása után.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS