2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem Eckstein-Kovács Péter lett a Nép Ügyvédje

2019. június 26. 17:15, utolsó frissítés: 17:45

A képviselőház és a szenátus együttes ülésén Renate Webert, a PSD-ALDE koalíció jelöltjét választották meg a Nép Ügyvédjének, így nem Eckstein-Kovács Péter, a PNL, az USR és az RMDSZ jelöltje, a szövetség volt politikusa, nyerte el a tisztséget.

A Nép Ügyvédjének tisztségéért Cătălin Voinea-Mic ügyvéd, a PMP jelöltje is versenybe szállt. A meglepetés jelöltet szerdán jelentette be a Traian Băsescu által alapított párt, annak ellenére, hogy korábban Eckstein-Kovács Pétert biztosították támogatásukról.

A parlament plénumában tartott titkos szavazás 16 órát követően zárult le. A parlament 465 tagjából 330-an voltak jelen a szavazáson. Weber 208 igen szavazatot és 134 nem szavazatot kapott, míg Ecksteint 109-en támogatták és 233-an elutasították. Voinea-Micnek 16 igen és 326 nem szavazatot sikerült szereznie.

Eckstein-Kovács Péter mellett Remus Mihai Goțiu USR-es szenátor szólalt fel, aki elmondta, hogy az RMDSZ volt politikusát a civil társadalom tagjai javasolták a tisztségre, majd a párt felkarolta az online aláírásgyűjtéssel is megtámogatott kezdeményezést. A szenátor Eckstein rendkívüli elvszerűségét emelte ki. Mint fogalmazott, a politikus mindig kiállt a jogok védelme mellett, amikor támogatta az összeférhetetlenségi ügynökség létrehozását, illetve a Verespataki aranybányászat betiltását, amiért az államfő tanácsadói tisztségéből is lemondott. A másik két jelölt mellett senki sem foglalt állást.

Az ombudsman mandátuma 5 évre szól, a tisztséget eddig betöltő Victor Ciorbea megbízatása idén járt le. Arról, hogy mire jó a Nép Ügyvédje, itt írtunk korábban. (hírszerk./agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS