2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az USR kéri, hogy a Nép Ügyvédje emeljen kifogást a közigazgatási kódexet módosítása ellen

2019. június 27. 14:28, utolsó frissítés: 15:13

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kéri a nép ügyvédjétől, hogy emeljen alkotmányossági kifogást a közigazgatási törvénykönyvről szóló sürgősségi kormányrendelet ellen.

A kérést Florina Presadă, az USR szenátora nyújtotta be az ombudsmanhoz.

Az USR álláspontja szerint a jogszabály számos ponton sérti az alkotmányt: egyrészt semmi nem indokolta, hogy azt sürgősségi kormányrendelettel fogadják el, másrészt a közigazgatási törvényt, a büntetőjogot és az igazságügyi törvényeket nem lehet sürgősségi rendelettel módosítani, ilyen esetekben ugyanis az érintettekkel való széles körű konzultációra van szükség.

Florina Presadă hozzátette, a kódex olyan szabályozásokat tartalmaz, amelyekhez nagyon hasonlókat korábban már alaptörvénybe ütközőnek ítélt az alkotmánybíróság, például a polgármestereknek, alpolgármestereknek, megyeitanács-elnököknek és alelnököknek szánt különnyugdíjakat előíró cikkelyeket, amelyek alkotmányos elvet sértenek és kiváltságnak minősülnek.

Az USR szenátora emlékeztetett a Velencei Bizottság közelmúltban megfogalmazott ajánlására is, amely arra kéri Romániát, hogy tegyen le a sürgősségi rendeletekkel történő jogalkotásról.

Presadă úgy nyilatkozott, a beadványra adott reakciójából kiderül majd, hogy a nép ügyvédje tisztségbe frissen megválasztott Renate Weber valóban a nép ügyvédje-e, vagy pedig annak a többségnek a céljait követi, amely a tisztségbe juttatta. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS