2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Négyen pályáznak a PSD elnöki tisztségére

2019. június 28. 19:30, utolsó frissítés: 19:30

Négy jelölt pályázik a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöki tisztségére, amely a korrupcióért letöltendő szabadságvesztésre ítélt Liviu Dragnea bebörtönzése nyomán üresedett meg - derült ki a párt végrehajtó bizottságának pénteki ülésén.


A rendkívüli tisztújító kongresszust szombaton tartják Bukarestben. A pártelnöki tisztségre a PSD-t egy hónapja ideiglenes elnökként vezető Viorica Dăncilă miniszterelnök a legesélyesebb jelölt.

A PSD-t 2016-ban legnagyobb választási győzelmére vezető Liviu Dragnea priusza miatt nem kérhette magának a kormányfői tisztséget, ezért - amíg ő volt Románia legbefolyásosabb politikusa - igyekezett engedelmes helyettesekre bízni a kormányzást.

Viorica Dăncilă a pénteki előkészítő tanácskozást követően határozottan cáfolta azt az ellenzéki sajtóértesülést, miszerint kormánya lemondásának kilátásba helyezésével zsarolná párttársait.

Pártelnökké választásának esélyét mindenképpen növeli miniszterelnöki tisztsége, és az is tény, hogy a PSD-t élesen bíráló Klaus Johannis államfő egyértelművé tette: a kormány megbuktatása vagy lemondása esetén nem ad újabb szociáldemokrata politikusnak kormányalakítási megbízást, ha tehát Dăncilă lemondana a miniszterelnöki tisztségről, a PSD búcsút inthet a kormányzásnak és az ezzel járó erőforrásoknak.

Dăncilă legfontosabb ellenfele Nicolae Serban szenátusi frakcióvezető lehet, de Ecaterina Andronescu oktatási miniszter és Liviu Plesoianu parlamenti képviselő is megpályázta a pártelnöki tisztséget.

A szombati kongresszuson új ügyvezető elnököt és főtitkárt is választ a PSD. Az ügyvezető elnöki tisztséget korábban megpályázó Eugen Teodorovici pénzügyminiszter pénteken visszalépett a jelöltségtől. A politikus már korábban jelezte: a PSD államfőjelöltjeként szeretne indulni Klaus Johannis ellen az év végi elnökválasztáson.

A PSD végrehajtó bizottsága pénteken úgy döntött, Mircea Pascut, az Európai Parlament (EP) volt alelnökét javasolja ideiglenes román uniós biztosnak az EP-képviselővé választott Corina Cretu regionális fejlesztésért felelős biztos helyére.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS