2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elkezdődött a PSD kongresszusa, amelyen megválasztják a párt elnökét

2019. június 29. 12:21, utolsó frissítés: 12:21

Elkezdődött a Szociáldemokrata Párt (PSD) rendkívüli kongresszusa, amelyen elnököt, ügyvezető elnököt és főtitkárt választ az alakulat.

Mintegy négyezer küldött van jelen a kongresszuson. A meghívottak között van a PSD koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu is.

A kongresszus munkálatait a PSD Országos Tanácsának elnöke, Mihai Fifor nyitotta meg.

A kongresszus napirendje szerint beszédet mond az alakulat ideiglenes elnöke, Viorica Dăncilă, aztán javaslatokat várnak a párt alapszabályának módosítására, majd a vitákat követően megválasztják a párt új elnökét, ügyvezető elnökét és főtitkárát.

A Szociáldemokrata Párt országos végrehajtó bizottsága (CExN) pénteken hagyta jóvá a jelöléseket. Az elnöki tisztségére négy személy pályázik: Viorica Dăncilă, Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae és Liviu Pleşoianu. Az ügyvezető elnöki pozícióért Daniel Suciu, Daniel Florea, Sorin Bota és Eugen Teodorovici indul. Utóbbi pénteken visszavonta jelölését, szombaton azonban ismét jelezte indulási szándékát és jóváhagyták jelölését. A főtitkári tisztségre Mihai Fifor, Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Rodica Nassar és Felix Stroe pályázik, miután Marius Dunca visszalépett.

A tisztújító kongresszuson egyfordulós választást tartanak. (agerpres)

Nyitókép: Inquam Photos / Octav Ganea

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS