2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Célba értek a #nemluxustáskák Maros megyében

2019. június 30. 13:03, utolsó frissítés: 13:03

Célba értek az első táskák a #nemluxustáska adománygyűjtő akció keretében. Csép Éva Andrea parlamenti képviselő, a Maros megyei RMDSZ Nőszervezetének elnöke Kádár Eszter orvostanhallgatóval, ötletgazdával eljuttatta a Maros megyében összegyűlt táskákat a bántalmazott és rászoruló nőkkel foglalkozó központokhoz, valamint hátrányos helyzetben élő családanyákhoz.


„Maros megyében 72 táskát adtunk át olyan központok szakembereinek, akik bántalmazott, nehéz sorsú nőkkel foglalkoznak, illetve olyan szegénységben élő családanyáknak, akiknek választani kell a napi betevőfalat és az alapvető tisztálkodási szerek megvásárlása között. Fontosnak tartottam, hogy a marosvásárhelyi Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) szociális osztályának is adományozzunk, hiszen rengeteg olyan nő fordul meg ott, akik családon belüli erőszak áldozataivá váltak” – részletezte Csép Éva Andrea, aki szerint a diszkréció a táskák átadásánál kulcsfontosságú volt, ugyanis ezen házak pontos címei titkosítottak az áldozatok védelme, illetve biztonsága érdekében. A bántalmazott nőkkel foglalkozó központok, védett házak ideiglenes menedéket nyújtanak azon nők számára, akik bizonyos okokból kifolyólag lakóhelyük elhagyására kényszerültek.

„Úgy gondolom, hogy az adományokkal nem csupán a családon belüli erőszak áldozatainak segítünk, hanem azoknak az intézményeknek is, amelyek segítő kezet nyújtanak ezeknek a személyeknek szükség idején” – mondta a képviselő, majd hozzátette, hogy egy olyan országban, ahol minden harmincadik másodpercben bántalmaznak egy nőt, évente pedig több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává, elengedhetetlen a hasonló kezdeményezések felkarolása és kivitelezése.

A #nemluxustáska kampányt a Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom (NEEEM) keretében indította útjára az RMDSZ Nőszervezete, melyet országos szintre is kiterjesztett 13 különböző megyében. Az ötletgazda Kádár Eszter egy jól működő magyarországi példa alapján úgy gondolta, itthon is szükség van, hogy a rászoruló, kiszolgáltatott helyzetben levő nőkre jobban odafigyeljünk. A kampány célja, hogy alapvető fontosságú tisztálkodási és szépségápolási csomagokat juttassanak el azon nőknek, akik a nehéz időszakokban is szeretnék megőrizni méltóságukat és nőiességüket.

A kampány ideje alatt közel 400 #nemluxustáska gyűlt össze országszerte.
Kádár Eszter elmondta, a lelkesedés az adományozók részéről felülmúlta minden várakozását, sikerült felhívni a figyelmet a családon belüli erőszak problémájára, illetve cselekvésre ösztönözni a társadalom azon tagjait, akik eddig kívülről szemlélték az eseményeket.

Csép Éva Andrea megköszönte a szakemberek példaértékű munkáját, amellyel hozzájárulnak a bántalmazott, rászoruló nők hétköznapjainak élhetőbbé tételéért, valamint garantálta, hogy a #nemluxustáska adománygyűjtő akciót a következő évben is folytatni fogják. Továbbá jelezte, hogy az RMDSZ Nőszervezete szívesen fogadja a hasonló ötleteket, nyitott minden olyan kezdeményezésre, amelynek közösségépítő és erősítő jellege van. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS