2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kihirdették a Fellegvár felújítására kiírt ötletbörze nyertes pályázatát

2019. július 01. 18:15, utolsó frissítés: 20:42

Július 1-jén kihirdették a Fellegvár rehabilitálására kiírt ötletbörze nyertes pályázatát. A versenyt április 5-én hirdette meg a Románia Építészek Rendje (OAR) a kolozsvári polgármesteri hivatal megbízásából.

A verseny célja az volt, hogy megtalálják a legmegfelelőbb megoldást a kolozsvári önkormányzat tulajdonában lévő Fellegvár rendezésére, amely kiindulópontja a teljes városrész hasznosításának és a város tágabb, szabadidős rendszerébe való beillesztésének.

A közlemény szerint azzal, hogy a polgármesteri hivatal átvette a Fellegvár területét, megtette az első lépéseket azért, hogy a Fellegvár bekerüljön a nagy érdeklődésre számot tartó közterületek közé. Az önkormányzat azt szerette volna elérni, hogy a szabadtéri rendezvények egyik kedvenc helyszínévé váljon, amelyet a lakosok és a turisták is szívesen látogatnak, megőrizve ugyanakkor az eredeti tájképét.

A kolozsvári Fellegvár rendezésére kiírt nemzetközi ötletbörze nyertesei:

Első díj: 59. sz. projekt – CH2020 – Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass, Ana Horhat
Szerzők: Atelier Mass, Ana Horhat, Metapolis Architects

Az első helyezett projekt. Forrás: SC Atelier Mass, Ana Horhat, Metapolis ArchitectsAz első helyezett projekt. Forrás: SC Atelier Mass, Ana Horhat, Metapolis Architects

Az első helyezett projekt. Forrás: SC Atelier Mass, Ana Horhat, Metapolis ArchitectsAz első helyezett projekt. Forrás: SC Atelier Mass, Ana Horhat, Metapolis Architects


A zsűri nagyra értékelte a koherens diskurzust és a tájtervezésre érzékeny kortárs narratívát. Az első helyezett kapja meg a tervezési munkát, és a vele járó 1.4 millió lejes díjat, a második helyezett 70 ezer lejt, a harmadik díjazott pedig 45 ezer lejt nyert.

Az első helyezett projekt. Forrás: SC Atelier Mass, Ana Horhat, Metapolis ArchitectsAz első helyezett projekt. Forrás: SC Atelier Mass, Ana Horhat, Metapolis Architects


Második díj: 50. sz. projekt – DC1735 – Asiza Építészeti iroda Kft.
Szerzők: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Anamaria Cornelia Olănescu, arh. Miruna Moldovan, arh. Andra Vlădoiu
Szakértő közreműködők: Tájépítészet - ing. peis. Alexandru Cotoz, ing. hort. Valentin Sebastian Dan
Struktúra - ing. Ovidiu Rusu

A zsűri nagyra értékelte ezt a projektet a körzetek kialakításának általános fogalmáért és a világos leltárért, amely koherens és jól meghatározott. A projekt a zsűri szerint megőrzi és javítja a történelmi rétegeket.

Harmadik díj: 55. sz. projekt - – DP1212 – MOSSFERN SRL
Szerzők: MOSSFERN & MVAA

A zsűri a koncepció poétikáját értékelte, a csábító narratív diskurzust, a megalapozottságot és az elméleti megértést.

A zsűri tagjai: Miriam García García építész és tájépítész, Köllő Miklós építész, Eugen Pănescu építész, Iulia Stanciu építész, Ligia Subțirică építész, Diana Culescu és Hermann Georg Gunnlaugsson tájépítészek voltak. A zsűri póttagjai Anca Virginaș építész és Laura Panait antropológus voltak.

„Kolozsvár önkormányzatának immár bevett szokása ötletbörzék révén megkeresni a legjobb megoldást egy-egy zöldövezet vagy szabadidős övezet felújítására, értékbe helyezésére. Így történt ez a Fellegvár esetében is: ez az elhanyagolt övezet most nemcsak megszépül, hanem egy egységet fog alkotni a város egyéb zöldövezeteivel, hiszen az a tervünk, hogy kihasználva a Szamos nyújtotta lehetőséget egy szabadidős folyosót hozzunk létre a városban. Az ötletbörzék – bár lassú lefolyásúnak tűnhetnek a kolozsváriak számára, mégis hatékonyak, hiszen jól átgondolt projektek születnek, és nem futószalagon, meggondolatlanul nyúlunk hozzá a város különféle övezeteihez, hanem szakemberek által javasolt és az Építészek Rendje által felügyelt folyamat során nyer a legjobb megoldás” - mondta el Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

Mint ismertette, összesen öt ötletbörzét bonyolít le az önkormányzat, és további öt esetében most zajlanak az előkészületek. Ezek közül a megvalósítási fázishoz két park áll a legközelebb: a Békás/Bună Ziua negyedi park, illetve a Keleti Park megvalósításáról a csütörtöki tanácsülésen születik döntés.

Oláh Emese elmondta, az önkormányzat célja egy kiváló minőségű, szabadtéri események megszervezésére alkalmas szabadidős övezetet létrehozni a Fellegváron, amely nem utolsó sorban a város egyik reprezentatív tere lehet, és amely egyaránt kiszolgálja a helyiek és a turisták igényeit.(közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS