2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

T. Szabó Levente szerint az MTA-törvény „erőszakos és minden szakszerűséget nélkülöző átalakítást” jelent

2019. július 05. 13:43, utolsó frissítés: 13:56

T. Szabó Levente, a BBTE Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettese "erőszakos és minden szakszerűséget nélkülöző átalakításnak" minősítette Facebook-bejegyzésében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) átalakításáról szóló, kedden elfogadott törvényt.

Az új törvény értelmében az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz.Az egyetemi oktató Lackó Mihály történészt példaként hozza fel, arra világítva rá, hogy a “kutató, a magyar pszichotörténet egyik úttörője is részben az MTA kutatóintézeteinek egyikéből indult, mint ahogyan sokan mások, akiknek köszönhetően ma vannak fontos, érdekfeszítő, megkerülhetetlen, érdekes tudományos eredmények.”

T. Szabó Levente. Fotó: Sziklay Cs. Mónika/LiteraT. Szabó Levente. Fotó: Sziklay Cs. Mónika/Litera


T. Szabó Levente bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy sokan kapcsolódnak közvetlen vagy közvetett módon az MTA sok ezer kutatójához, akár úgy, hogy használják az eredményeiket vagy éppen közvetlenül velük dolgoznak.

Az irodalomtörténész bejegyzésében éles kritikát fogalmaz meg Magyarországgal szemben, amikor azt írja, “kevés ennyire toxikus országot ismerek ma Európában, ahol jól működő, fontos tudományos vagy művészeti intézményeket akarnok politikusok megfontoltan roncsolnak, elveszik sok jó kutató munka- és alkotókedvét, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetbe hozzák őket, s a tudomány szabadságát semmibe veszik.”

T. Szabó Levente azt írja még, “csak annyit tudok tenni, hogy felhívom a körülöttem levők figyelmét erre, szolidáris vagyok az MTA-val, s mindig meg fogom találni a módját a tiltakozásnak, valahányszor annak az egyetemnek a kapuját, ahol dolgozom, olyan politikus lépné át, aki aktív részese volt ennek a szégyenteljes döntésnek.”

A törvény elfogadásának napján sokadszorra gyűltek össze a MTA budapesti székháza elé tüntetni az érintett kutatók és mindazok, akik nem értettek egyet a változtatásokkal.

Korábban számos erdélyi kutató is elítélően véleményezte az akkor még csak tervezett átalakításokat. Az Erdélyi kutatók az MTA Kisebbségkutató Intézete mellett Facebook-közösség tagjai hónapok óta támogató videókat tettek közzé Facebook-oldalukon és elítélték a szerintük negatív előjelű változásokat és szilidaritásukat fejezték ki az MTA Kisebbségkutató Intézetével. (hírszerk.)

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS