2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis kihirdette a civileknek is hátrányos, a pénzmosás megelőzéséről szóló törvényt

2019. július 11. 17:26, utolsó frissítés: 18:19

Kihirdette csütörtökön Klaus Johannis államfő a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvényt.

A törvény - amellyel a kezdeményezők célja átültetni a romániai jogrendbe a pénzmosás elleni uniós irányelvet - többek között előírja, hogy a különféle egyesületeknek és alapítványoknak be kell jelenteniük az illetékes állami intézményeknek a támogatások reális haszonélvezőit.

Eredetileg elfogadott formájában arról is rendelkezett a jogszabály, hogy "kivételt képeznek e kötelezettség alól a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának tagszervezetei", az alkotmánybíróság azonban ez utóbbi kitételt alkotmányellenesnek találta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) óvása nyomán. A taláros testület azzal indokolta döntését, hogy a törvény "objektív és ésszerű indoklás nélkül" kivételez a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának tagszervezeteivel, így a jogszabály visszakerült a parlamentbe.

A képviselőház június 26-án fogadta el döntő házként az alkotmánybírósági határozatnak megfelelően módosított tervezetet. (agerpres)

Nyitókép: presidency.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS