2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Érettségieredmények: Borboly Csaba szerint Bukarest térfelén van a labda

2019. július 13. 13:11, utolsó frissítés: 13:31

Az idei érettségi vizsga végleges eredményeinek láttán Borboly Csaba közölte, az eddigieknél is határozottabb lépésekre van szükség, hogy a kormány felismerje: radikális változtatások kellenek, ha jobb eredményeket szeretnénk. Számos intézkedése mellett Hargita Megye Tanácsa jövőre növelni fogja azokat a pályázati keretösszegeket, amelyeket a román nyelv elsajátítását célzó programokra szán. - írja a tanács közleménye.


„Elég volt abból, hogy minden évben szörnyülködnek a rossz érettségieredményeken, majd megfeledkeznek róla, és minden marad a régiben. Bukarest fittyet hány minden jelzésünkre” – nyilatkozta Borboly Csaba július 13-án, a végleges érettségi eredmények közzététele után. Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ismételten és még hangosabban fel kell hívni a kormány figyelmét, hogy radikális változtatásokra van szükség, hiszen nemcsak Hargita megyében, hanem az egész országban rosszak az eredmények.

A megyei tanács elnökének javaslatai: a kisebbségi oktatási módszertan mielőbbi bevezetése a román nyelv és irodalom tantárgy esetében a középiskolákban is, a mester- és szakiskolák felzárkóztatása, valamint a különböző szintű érettségi vizsgák bevezetése. Utóbbi kapcsán megjegyezte, egy második kategóriás vizsga például nem lenne elegendő az egyetemi felvételihez, de egy technikumi beiratkozáshoz igen, és ezt a kérdést megvizsgálhatná a kisebbségi oktatási államtitkárság az RMDSZ oktatási szakembereivel meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével konzultálva. Borboly Csaba felkéri a pedagógusszövetséget, hogy legyen partner a fenti célok elérésében.

A megyei tanács elnöke ugyanakkor bejelentette: jövőre Hargita Megye Tanácsa növeli az ifjúsági programjában azoknak a pályázatoknak a támogatási összegét, amelyek célja a román nyelv tanulásának elősegítése táborokon, cseretáborokon keresztül, valamint olyan didaktikai anyagok vásárlása révén, amelyek felkészítik az érettségire a tanulókat.
(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS