2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A beígért felajánlások tizede érkezett meg eddig a Notre-Dame felújítására, a Kolozs Megyei Tanács sem küldte még

2019. július 17. 15:54, utolsó frissítés: 15:56

A francia parlament végleges formájában elfogadta kedd este a három hónappal ezelőtti tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház felújításáról szóló törvényt, amely Emmanuel Macron államfő elképzelésének megfelelően öt évre tervezi a munkálatok időtartamát - adta hírül az MTI.


A képviselők előtti vitában Franck Riester kulturális miniszter emlékeztetett, hogy a több mint 850 millió eurós felajánlásoknak eddig csak valamivel több mint 10 százaléka érkezett meg, és a felújítási munkálatok becsült összegét sem állapították még meg a kárfelmérők.

Mivel a Kolozs Megyei Tanács Vákár István alelnök indítványára 100.000 lejt különített el 2019-es évi költségvetéséből a párizsi székesegyház újjáépítésének támogatására, megkérdeztük a politikust, hogy a megyei tanács elküldte-e már a felajánlott pénzösszeget.

Abban a kilencven százalékban, ami nem érkezett meg, benne vagyunk mi is” - válaszolta kérdésünkre Vákár. Mint fogalmazott a megyei tanács költségvetésének elenyésző részét képező felajánlással jelenleg senki nem foglalkozik, mivel a bejelentést követő “sajtó skandalum” miatt mindenki visszariadt az elképzeléstől.

A felajánlást egyébként a székesegyház tulajdonosának szeretnék majd elküldeni, ám a megyei tanács elnöke nem tudta meghatározni, hogy pontosan ki is az. A politikus hozzátette, az ügyben egyeztetett Veres Steliánnal, a Szent Mihály templom plébánia kormányzóval is.

A párizsi Notre-Dame Székesegyház a francia kulturális minisztérium tulajdonában áll, azonban a párizsi érsekség feladata az épület fenntartása. Mivel azonban az érsekség észlelte, hogy az elmúlt években a minisztérium nem képes előteremteni a javításokhoz szükséges összegeket, létrehozták a Párizsi Notre-Dame Barátai szervezetet, amely a katedrális fenntartásához gyűjt összegeket.

Vákár István azt ígérte, utánanéz a felajánlás jövőbeli sorsának, ez esetben mi is visszatérünk a témára. (mti/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS