2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Udvarhelyen is tüntetni fog az úzvölgyi incidensek miatt az EMNP

2019. július 18. 17:57, utolsó frissítés: 17:57

Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy után július 23-án Székelyudvarhelyen folytatódik az Erdélyi Magyar Néppárt tüntetéssorozata, amelynek célja az úzvölgyi katonatemető helyzetére és a román szélsőséges megnyilvánulásokra fölhívni a figyelmet - írják egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A Ne bántsd a magyart! jelmondatú tüntetéssel a Néppárt azt szeretné elérni, hogy megszűnjenek a szerintük mára már állami szintre emelt román nacionalista és magyarellenes megnyilvánulások és a magyar közösséget érő támadások.

Minderről Székelyudvarhelyen tartott sajtótájékoztatót Nagy Pál, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei elnöke, és Ölvedi Zsolt, a Néppárt székelyudvarhelyi szervezetének elnöke.

Szerintük az elmúlt hetekben Székelyudvarhelyen és környékén is felerősödtek a magyarellenes indulatok, például amikor ismeretlen elkövetők az épületek falaira festettek román nacionalista jelmondatokat, illetve az etédi település helységnév-táblájának feliratát is lefestették.

"Elég volt a magyarellenes provokációkból és eljött az a pillanat, »amikor azt kell mondani, hogy ne tovább«" - mondta Nagy Pál. A politikus úgy véli, a román hatalomnak jól megtervezett nemzetstratégiája van attól függetlenül, hogy melyik párt van kormányon. A románok magyar közösséggel szembeni viselkedése összehangolt és a magyarságra nézve meglehetősen negatív, a választási kampány miatt erősödő nacionalizmus pedig már megszokott jelenség Romániában.

„Ennek a legveszélyesebb következménye a hangulatkeltés, ami fenyegetésekben és atrocitásokban nyilvánul meg a román lakosság részéről. Ez a 90-es márciusi eseményeket idézi, aminek hosszú távon az a következménye, hogy a magyar közösség elkedvetlenedik, ez pedig felerősítheti az amúgy is demográfiai problémát okozó elvándorlási hullámot” – mondta a Néppárt megyei elnöke.

Nagy Pál szerint az elmúlt 30 évben a magyar közösség elkényelmesedett, a közösség ügyeit pedig sokan megoldottnak tekintik azzal, hogy rábízták a magyarok képviseletét az RMDSZ-re. „Úgy gondoljuk, ez nem így van, a közösségnek aktívan is részt kell vennie a közösség ügyeinek alakításában és hallatnia kell a hangját” – mondta Nagy Pál. Ölvedi Zsolt úgy fogalmazott, erre a tüntetésre azért van szükség, hogy Székelyudvarhelyen is hangot adjon az elégedetlenségének a magyarság – a román állam magyarellenes megnyilvánulásai miatt. „Nem szabad felülni ezekre a provokációkra, de hangot kell adnunk annak, hogy elutasítjuk a magyarellenes intézkedéseket” – mondta a Néppárt városi elnöke.

Ölvedi Zsolt bejelentette: a Székelyudvarhelyen július 23-án 18 órától kezdődő tüntetés vezérszónoka Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke lesz, valamint felszólal Csomortányi István, a Néppárt országos elnöke és Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere is. Ölvedi hozzátette: a közelgő tüntetést nem csak a közösségi oldalakon, hanem Udvarhelyszéken plakátokon és a postaládákba bedobott szórólapokon is népszerűsítik. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS