2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tăriceanu: Johannis demokráciaellenes játékba csalogatta az embereket, és ezért le kell mondania!

2019. július 19. 07:33, utolsó frissítés: 07:33

Klaus Johannis államfőnek feltétel nélkül és azonnal le kell mondania tisztségéről, miután az alkotmánybíróság döntést hozott az amnesztia és a közkegyelem megtiltásával kapcsolatban - jelentette ki csütörtökön Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke.

"Néhány órával ezelőtt az alkotmánybíróság elvetette Klaus Johannis elnök javaslatát, hogy tiltsák meg a korrupcióval vádolt személyek amnesztiáját. Fontos megemlíteni, hogy a bíróság egyöntetű, 8-0-as szavazati aránnyal hozta meg döntését. Ez mindet elmond arról, hogy mennyire volt alkotmányos Klaus Werner Johannis kezdeményezése' - írja Facebook-bejegyzésében Tăriceanu.Meglátása szerint 'az alkotmánybíróság döntése rendkívüli súlyosságú, ami nem maradhat ehhez mérhető következmények nélkül'.

'Ez azt mutatja, hogy Klaus Johannis elnök egy oktalan kalandba vonta be az embereket, belecsalogatta őket egy demokráciaellenes játékba. Mert az amnesztia és a közkegyelem - amely rendkívüli helyzetben lévő emberek iránti irgalmasságot jelent - évezredekkel ezelőtt, a történelemmel együtt születtek, és senki - még a kommunisták sem - engedték meg maguknak, hogy ezeket csorbítsák' - hangsúlyozza Călin Popescu-Tăriceanu.

A szenátus elnöke emlékeztet: előre felhívták az államfő figyelmét erre a körülményre.

Klaus Johannisnak semmilyen kifogása sincs: előre figyelmeztették őt. Szándékainak bejelentése után több cikket és elemzést írtak, szakemberek kongattak vészharangokat, még saját pártfogói is próbálták visszafogni. A román parlament tiszteletben tartotta a május 26-ai szavazás eredményét, és törvényjavaslatokat fogalmazott meg Klaus Johannis kívánságainak végrehajtására, bár figyelmeztette, hogy a kezdeményezések túllépik az alaptörvény kereteit. Semmi sem hatott rá, semmi nem térítette el saját önző, politikai és választási célkitűzéseitől" - írta Tăriceanu.

A szenátus elnöke szerint "Klaus Johannisnak sikerült a legrosszabb, legkellemetlenebb helyzetbe hoznia a román nép akaratát, hogy szembehelyezkedjen a jogállamiságnak egy szinte szent szabályával, ami a világ minden civilizált országában érvényes".

'Klaus johannis még csak nem is hagyta az embereket, hogy belátásuk szerint döntsenek, hanem félreérthetetlenül azt kérte, hogy úgy döntsenek, ahogyan az államfő akarja: aki nincs velem, az ellenem van! Klaus Johannis belerángatta ebbe a kalandba a román parlamentet is, amely kénytelen gyakorlatba ültetni a Nagy Vezető elképzeléseit. Az egyetemes jogállam normáitól való eltérési kísérlet miatt, amit ma megakadályozott az alkotmánybíróság, Klaus Johannis elnöknek feltétel nélkül és azonnal le kell mondania!"- szögezte le Tăriceanu.

Az alkotmánybíróság (CCR) úgy döntött csütörtökön, hogy a jogalkotó mérlegelésére kell bízni annak eldöntését, hogy ki részesülhet amnesztiában.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS