2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Európai Parlament továbbra is Kövesit támogatja az Európai Ügyészség élére

2019. július 19. 09:54, utolsó frissítés: 09:57

Az Elnökök Értekezletének kérésére David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke levélben értesítette csütörtök este az Európai Tanácsot (ET), hogy az EP változatlanul Laura Codruţa Kövesit támogatja az európai főügyész tisztségre.

"Az igazságügyi és belügyminiszterek Helsinkiben esedékes informális találkozója előtt a Parlament ismételten kifejezi támogatását Laura Codruţa Kövesi európai főügyészjelölt iránt. Elemi érdekünk, hogy biztosítva legyen, hogy az uniós pénzügyi érdekeket sértő bűncselekményeket - csalás, korrupció, pénzmosás, határokon átnyúló áfa-csalás - kivizsgálják és az elkövetőket büntetőeljárás alá vonják" - idézi az EP közleménye David Sassolit.

Az Európai Ügyészségről (EPPO) szóló szabályzat 14. cikkelye szerint "az Európai Parlament és a Tanács hétéves, nem megújítható időtartamra kinevezi az európai főügyészt. A Tanács egyszerű többséggel hoz döntést". Az európai főügyészt az Európai Parlament és az EU Tanácsának együttes döntésével nevezik ki.

Az Európai Parlament elmúlt mandátumában, miután az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága (CONT) és Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) meghallgatta a jelölteket, Kövesi kapta a legtöbb szavazatot, megelőzve a szűkített listán szereplő másik két jelöltet, a francia Jean-Francois Bohnert-t és a német Andres Rittert, ezért Kövesi az EP preferált jelöltje.

Az Európai Tanács jelöltje a francia Jean-Francois Bohnert.

A korábbi EP mandátumának végéig sorra került egyeztető tárgyalásokon egyik fél sem volt hajlandó lemondani saját jelöltjéről. Nemrég azonban a korábban Bohnertet támogató franciák jelezték, hogy megváltozott az álláspontjuk, és ők is KÖvesit támogatják, ezt pedig hamarosan el is fogják mondani a Tanácsban.(agerpres/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS