2020. szeptember 21. hétfőMáté, Mirella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nép ügyvédje szerint diszkriminatív a kisebbségi diákokkal szemben az egyetemi felvételi szabályozása

2019. július 20. 13:43, utolsó frissítés: 13:43

A nép ügyvédje hivatalosan is kérte az oktatási minisztériumot, hogy változtassa meg az egyetemi felvételikre vonatkozó szabályozást, mert az diszkriminálja a nemzeti kisebbségeket.

Renate Weber konkrétan annak a 2016-ban elfogadott metodológiának a megváltoztatását kéri, amely lehetővé teszi, hogy az egyetemi alapképzésre, mesterképzésre, illetve doktori képzésre jelentkező diákokat a román nyelv ismeretéből is vizsgáztassák akkor, ha azok nem román nyelvű képzésben vettek részt a középiskolában.

A nép ügyvédje az Ecaterina Andronescu tanügyminiszternek megküldött felhívásban arra is kitér, hogy minden középiskolát végzett diák részt vesz a román nyelvi kompetenciáikat felmérő vizsgán, az érettségi után pedig a diákok a nyelvi kompetenciáikat igazoló oklevelet is kapnak. A nép ügyvédje szerint innen ered a kisebbségeket érintő diszkrimináció is, hiszen bár a nem román tannyelvú középiskolákban tanuló diákok is részt vesznek a vizsgán, őket az egyetemi felvételi során sok esetben mégis egy további vizsgának teszik ki.

A nép ügyvédje július 10-én hivatalból indított vizsgálatot az ügyben. (edupedu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS