2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Befejeződött a szúnyogirtás Sepsiszentgyörgyön

2019. július 22. 15:41, utolsó frissítés: 15:41

Szepsiszentgyörgy parkjaiban és tömbháznegyedeiben két alkalommal került sor szúnyogirtásra, július 5-én és 19-én. Első alkalommal reggel 6:00 és 9:00 óra között repülőgépből és földi permetezéses módszerrel, második alkalommal pedig este 20:00 és 21:00 óra között szintén mindkét módszer alkalmazásával irtották a szúnyogokat.

Az éghajlat felmelegedése miatt a szúnyogoknak olyan fajtái is megjelentek a környéken, amelyek különböző betegségek és vírusok hordozói, így ezek csípése fertőző lehet, veszélyeztetheti az emberek és a háziállatok egészségét, írja sajtóközleményében a város polgármesteri hivatala.



A szakemberek figyelmeztetése szerint a szúnyogok által hordozott igen veszélyes nyugat-nílusi vírussal való megbetegedésre nagyobb eséllyel lehet számítani a június és november közötti időszakban. A vírus szúnyogcsípéssel terjed és a betegség komolyabb következményekkel járhat, központi idegrendszeri szövődmények, agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat, írja a közlemény.

A közlemény szerint a nyugat-nílusi vírus terjedését a szúnyogállomány csökkentésével és a szúnyogcsípések elleni védekezéssel lehet kontrollálni. A permetezés a kullancsokra is hatással volt, amelyek szintén veszélyes betegségeket hordoznak, így csípésük ártalmas lehet az emberek és az állatok egészségére.

A permetezés során a repülőből PERMEX 22-es típusú vegyszert, a földi permetezés során pedig Detral Super vegyszert használtak. Mindkét típusú vegyszer megfelelő tanúsítvánnyal rendelkezik az Egészségügyi Minisztérium részéről, és nem jelentenek veszélyt az emberek és az állatok egészségére.

A szúnyogok lárvái 10–15 nap alatt kelnek ki, az irtás során használt vegyszerek pedig csak az élő rovarokra hatnak, a lárvákra nem. A hatékonyabb eredmények érdekében így szükség volt a szúnyogirtás megismétlésére. A permetezésre azért a reggeli és az esti időszakban került sor, mert ekkorra a méhek és más bogarak fedezékbe vonulnak, a szúnyogok pedig ekkor a legaktívabbak.

A méhek védelmének érdekében, a szúnyogirtásokat megelőzően Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala értesítette a Kovászna Megyei Méhész Egyesületet. (agerpres)

Nyitókép: Gál Zsolt

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS