2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A nemi erőszakról tett állításai miatt kellett lemondania dékánhelyettesi pozíciójáról egy ortodox papnak

2019. július 25. 10:21, utolsó frissítés: 10:35

Lemondott a Bukaresti Egyetem ortodox teológiai fakultásának dékánhelyettesi pozíciójáról Vasile Răducă, aki azt nyilatkozta a Trinitas rádiónak, hogy „ritkák azok az esetek, amikor a nemi erőszaknak teherbe esés a következménye”, és ha mégis megtörténik, ennek az egyik oka az, hogy a megerőszakolt nő „egyetértésével” történt, és „jólesett” neki, ami miatt az aktus megismétlődött.


Korábban a Bukaresti Egyetem rektora kérte a teológiai fakultás dékánját, hogy menessze tisztségéből helyettesét a fenti nyilatkozat miatt.

A román ortodox patriarkátus szóvivője, Vasile Bănescu szerdán közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy a bukaresti teológiai fakultás dékánhelyettese, Vasile Răducă nyilatkozata a nemi erőszakkal kapcsolatban nem tükrözi sem a patriarkátus, sem a fővárosi teológiai egyetem álláspontját.

A szóvivő az Agerpres megkeresésére leszögezte, a Trinitas rádió hivatalosan is elhatárolódott Răducă szavaitól, ugyanis ezek nem tükrözik a román ortodox patriarkátus és a bukaresti teológiai egyetem álláspontját.

Bănescu sajnálatosnak nevezte a Trinitas rádióban elhangzottakat, és azt is kilátásba helyezte, hogy a műsorvezető ellen fegyelmi eljárást indítanak, mivel nem reagált az ilyenkor megkövetelt módon a dékánhelyettes szavaira.

Ecaterina Andronescu tanügyminiszter az ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy „elborzadt” az ortodox pap szavain.

A tanügyminisztert a Realitatea TV reagáltatta a dékánhelyettes nyilatkozatára. Ecaterina Andronescu kifejtette, Răducă szavai annál is meglepőbbek, mert nemcsak ortodox pap, hanem egyetemi tanár is, aki etikát tanít diákjainak. „Egyszerűen elborzaszt. Röviden az a véleményem, hogy nincs mit keresnie tanárként egy egyetemen. Főleg nem a teológiai fakultáson” - mondta az oktatási tárca vezetője.

Andronescu szerint Vasile Răducă nem tölthet be többé vezető tisztséget az egyetemen belül, de ezen kívül a felsőoktatási intézmény etikai bizottságának is kivizsgálásba kellene kezdenie az üggyel kapcsolatban.

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) nyilvános megrovásban részesítette az eset miatt a Trinitas rádiót. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke (CNCD), Asztalos Csaba is bejelentette, hogy a CNCD következő ülésén napirendre tűzik az ügyet. (agerpres)

Nyitókép: adevărul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS