2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Semjén: az intézményes támogatás a határon túli magyar pártok felé nem feltétlenül anyagi támogatást jelent

2019. július 26. 15:47, utolsó frissítés: 15:52

“Nem kell szemérmesnek lenni, névvel, címmel vállalom, igen: a magyar állam intézményes módon támogatja a külhoni pártokat. Csókoltatom az utódállamokat, akiknek ez nem tetszik” - mondta Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese a tusványosi nemzetpolitikai kerekasztalon, és ezt a jelenlevők közül a legtöbben úgy értették, hogy beismerte, anyagi támogatást is nyújtanak a határon túli magyar pártoknak.


Nem értelmezte másként ezt az Index sem, amely felhívja rá a figyelmet, hogy a támogatások átláthatatlansága miatt a téma meglehetősen heves vitákat szül Magyarországon.

“Az RMDSZ Magyarországról semmiféle támogatást nem kap, nem kaphat, nem kapott soha, nem is fog kapni” - mondta például egy egy évvel korábbi interjúban Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Ugyanis a kérdés itthon is kényes téma.

Amikor Semjénnél rákérdeztünk, hogy pontosan mit is jelent az intézményes támogatás, akkor elmondta, hogy “nem feltétlenül azt jelenti, hogy anyagi formában történik a támogatás, hanem, hogy nyilván a magyar állam számára nem közömbös a magyarság sorsa. Nem mindegy, hogy az adott területen a magyarságnak milyen érdekképviselete van, hogy az adott településen magyar polgármester van-e, vagy sem, magyar elnök van-e, vagy sem, ott vagyunk-e a parlamentben, vagy sem, ott vagyunk-e a kormányban, vagy sem. Ezért a nemzeti érdek az, hogy a külhoni magyar pártok minden támogatást megkapjanak Magyarországtól, beleértve annak diplomáciai hátterét. Az általuk fontosnak tartott programok támogatását, műemlékek felújítását, iskolák építését, egyetemek létrehozását. Ez a legtermészetesebb, ez következik a józan észből, a normalitásból, és az alkotmányból" - mondta Semjén.

Szívesen feszegettük volna még a témát, de ahogyan szóba hoztuk Olosz Gergelyt, a magyar miniszterelnök-helyettes faképnél hagyott minket. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS